START hier Ontdek Je Bestemming Overwin Obstakels Overstijg Jezelf

Leren is een bewustwordingsproces

photo-1546410531-bb4caa6b424d

Wie bij mij een training of opleiding heeft gevolgd, kent waarschijnlijk deze leercirkel al. Het is een model dat ik geef om aan te tonen dat leren een bewustwordingsproces is.

 

bewustwordingscirkel

Van onbewust onbekwaam, naar onbewust bekwaam

Leren is een bewustwordingsproces waarbij je van onbewust onbekwaam uiteindelijk onbewust bekwaam wordt. Zo'n leercyclus duurt gemiddeld

9 maanden lang, een zwangerschap dus. Ik illustreer deze cyclus met een voorbeeldje, dan is het meteen duidelijk:


Onbewust en onbekwaam

Toen ik 10 jaar was, reed ik dikwijls mee in de auto. Ik was mij niet bewust dat ik niet met de auto kon rijden. Het was ook helemaal niet aan de orde. Ik was onbewust en onbekwaam.


Bewust en onbekwaam

Toen ik 16, 17 jaar werd, zag ik een aantal vrienden met de auto rijden. Dat wou ik ook, maar... ik kon het niet. Ik werd mij bewust dat ik niet met de auto kon rijden. Ik was bewust en onbekwaam.


Bewust en bekwaam

Ik volgde autorijlessen. Na enkele maanden, ik kan me dat moment nog goed herinneren, reed ik helemaal alleen op de autostrade. Ik riep luidkeels: "Yes, ik kan het!!" Ik was bewust en bekwaam.


Onbewust en bekwaam

Na een paar jaar rijden met de auto, was het autorijden een automatisme geworden. Ik dacht niet meer na over hoe ik moest schakelen of sturen, ik deed het gewoon. Er was zelfs tijd voor andere dingen... muziek luisteren, telefoneren (handenvrij uiteraard ;-)), ...


Onbewust en onbekwaam

Toen we op een gegeven moment, in 2001 op kerstmis (ik kies de dagen nogal uit!),  van een feestje terugkwamen,  beleefden we de schrik van ons leven. Ik had niet gedronken maar was wel erg moe. Het regende enorm en plotseling werd de wagen opgetild door het water en botste ik tegen de betonnen blokken. Gelukkig hadden we niets, behalve een auto die per totale was. Ik was gedurende een periode onbewust dat ik onbekwaam was geworden, nl. mijn aandacht erbij houden. Door die gebeurtenis werd ik me terug bewust. En zo is de cirkel rond...


Ben jij je bewust van jouw blinde vlekken, jouw groeidoelen?

Geef jouw reactie:

1 reactie

twan
 

beste jan, Ik kende het vieral bekwaamheden en zag je notatie leren, ik heb het aan de hand met een medewerker van me momenteel die valt onder bewust onbekwaam. Maar bij bewust onbekwaam heb jij een nogal onschuldig voorbeeld. Maar een goede omschrijving voor bewust onbekwaam is ook 'Manipu LEREN'. Dus ook leren maar een minder onschuldige context. Bedankt voor je schemaatje ook ik leer ervan. gr
Lees verder
Lees minder

Laat een reactie achter

Welk type ben jij?
Krijg meteen antwoord.

Beantwoord 18 vragen in slechts 2 minuten.
Krijg direct je resultaat en GRATIS waardevolle tips. 

Doe de test

Spreekt dit jou aan?


Of je nu je bestemming zoekt, obstakels wil overwinnen of jezelf wil overtreffen, ik sta voor jou klaar.
Bel +32 477 98 37 37 of contacteer mij.