START hier Ontdek Je Bestemming Overwin Obstakels Overstijg Jezelf

Jongleer jij met teveel todo's en verplichtingen?

photo-1518207390286-49b87fa4e86b

Ben jij ook zo'n enthousiasteling? Iemand die graag veel wil doen, omdat je het gewoon ook allemaal zo leuk vindt? Iemand die graag afwisseling heeft, waardoor je niet altijd iets afwerkt en met veel tegelijk bezig bent? En is voor jou precies alles belangrijk? Je bent veelzijdig, ambitieus en getalenteerd. Je wil goed zijn in veel en als het kon in alles de beste zijn.

Maar dit heeft ook een keerzijde. In bepaalde periodes van het jaar komt alles samen en verlies je de controle. Je begint dan emotioneler te reageren op futiliteiten, zowel op het werk als thuis... misschien nog meer thuis dan op het werk. Je slaapt moeilijk en meteen na het opstaan start je todo's.

En als zo'n moeilijke situatie te lang aansleept, dan klaag je tegen tegen de mensen die je graag ziet dat het allemaal te veel geworden is. Je zoekt oplossingen om het rustiger aan te doen. En wellicht vind je die dan ook... maar je bent hardleers, dus niet snel daarna kom je in dezelfde situaties terecht.

Herkenbaar?
Dan ben jij wellicht ook aan het jongleren met olifanten. Ik vertel je er graag meer over in dit artikel. 


Alles waar 'te' voor staat is slecht, behalve 'tevreden'

Te druk en te veel engagementen en verplichtingen. Het is duidelijk: het is té. En echt tevreden word je daar niet van. Maar wat doe je er aan? En vooral, hoe zorg je ervoor dat je niet opnieuw in hetzelfde bedje ziek wordt? Het is wellicht een levensopdracht voor mensen die gedreven en enthousiast in het leven staan. Wist je trouwens dat de meeste burn-outs voorkomen bij de ambitieuze en gedreven mensen?

 • Je bent dienstbaar: je haalt energie uit het helpen van andere mensen
 • Je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel: een woord is een woord, en je komt afspraken altijd na
 • Je bent een echte enthousiasteling: alles wat nieuw is blinkt en trekt jouw aandacht
 • Je bent een pionier: je houdt ervan om nieuwe paden te ontdekken
 • Je bent ambitieus: je legt de lat voor jezelf graag net iets hoger
 • Je zorgt graag voor anderen: zorgen voor anderen zit in je bloed en maakt je gewoon erg blij

Wellicht herken je je wel in een van deze kwaliteiten. Maar wanneer je hierin doorschiet, dan ontstaat de valkuil van "teveel".


Jongleren met olifanten

Een aantal jaar geleden las ik het boek "Jongleren met Olifanten". Een verhaal dat me al die tijd is bijgebleven en waar ik nog veel aan terug denk.  Het verhaal gaat over Mark. En Mark heeft het altijd druk en probeert te balanceren tussen werk en privé.

Op een dag gaat hij met zijn dochtertje naar het circus, maar hij kan er niet van genieten en daar frustreert hij zich in. In een gesprek met de stalmeester van het circus leert Mark een paar essentiële dingen over het leven, over prioriteiten stellen en balans vinden. Veel mensen kampen met hetzelfde probleem: ze hebben veel werk, te veel prioriteiten, stress en veel te weinig tijd.

Daar komt dan nog bij dat ze thuis in dezelfde situatie zitten. Hoe hard ze ook werken, ze blijven achter de feiten aanlopen. 'Jongleren met olifanten' is een prettig leesbare parabel met een simpele oplossing voor dit probleem. Mark leert een paar essentiële dingen, nl:

 • de circusdirecteur kan niet overal tegelijk zijn
 • de circusdirecteur bekijkt altijd eerst een act voordat het publiek het kan zien
 • de sleutel tot succes van een circus is dat alle acts kwaliteitsvol zijn
 • pauze is een essentieel onderdeel van het circus


Is jouw leven in balans?

Is je eigen leven voldoende in balans? Met andere woorden: investeer je voldoende tijd in je werk, je privé-leven en jezelf als persoon? Onderzoeken of jouw leven in balans is, kan door deze eenvoudige oefening.

Neem jouw agenda erbij en zoek een antwoord op deze vragen:

 • hoeveel uur heb je de afgelopen week gewerkt?
 • hoeveel uur heb je deze week doorgebracht met je gezin, familie, vrienden, ... ?
 • hoeveel uur heb je deze week uitgetrokken voor jezelf (sporten, lezen, hobby's, ... )?

En? Wat merk je op door deze oefening te doen?

Wanneer je met één van die dingen bezig bent, ben je dan ook met je volle aandacht daar? Of denk je bijvoorbeeld plotseling aan je werk als je eigenlijk een mooie film bekijkt met je gezin?

Wat zou jij willen veranderen in je leven?


Minder jongleren, meer balans?

Als je door het maken van bovenstaande oefening tot het inzicht komt dat je het anders wil, dan is dat alvast een zeer belangrijke eerste stap. Inzicht is namelijk een belangrijke sleutel, maar essentieel is ook gedragsverandering. Zonder inzicht en gedragsverandering kom je er niet. Laat ons klein beginnen. Kijk welk domein nu het meeste aandacht nodig heeft:

 • werk
 • gezin
 • vrienden en familie
 • vrije tijd / hobby's

Welk domein wil je de komende week minder aandacht geven en welk domein meer aandacht? Maak dan een heel concreet doel en gebruik de tools uit het artikel Goede voornemens? 5 krachtige tools om jouw doelen écht te bereiken. Veel succes!


Vraag: wat ga jij de komende week anders doen om meer balans te vinden?

Geef jouw reactie:

1 reactie

Helena Clybouw
 

Zelfs aan 74 wil ik nog zoveel doen, bijleren en doen zoals tuinieren, (ontspannend, maar het onkruid blijft groeien hé) .Mannenwerk ligt mij wel, altijd is er wel iets die moet hersteld worden, dus is Brico mijn dichtstbije en favoriete winkel, huishouden niet maar moet het toch doen. Ik weet: het is veel te veel, altijd is er wel iets te doen voor iemand anders, familie of voor mijzelf, ons gezin en vrijwilligerswerk die ik noodgedwongen moest stopzetten, teveel is teveel, je zou er zelf onderdoor gaan. Gelukkig slaap ik goed, maar sommige nachten denk ik zoveel over een probleem die ik tijdens de dag niet opgelost krijg en 's nachts de oplossing vind. Te is te maar ik ben wel een tevreden vrouw. En ik lees graag je artikels, bedankt.
Lees verder
Lees minder

Laat een reactie achter

Welk type ben jij?
Krijg meteen antwoord.

Beantwoord 18 vragen in slechts 2 minuten.
Krijg direct je resultaat en GRATIS waardevolle tips. 

Doe de test

Spreekt dit jou aan?


Of je nu je bestemming zoekt, obstakels wil overwinnen of jezelf wil overtreffen, ik sta voor jou klaar.
Bel +32 477 98 37 37 of contacteer mij.