START hier Ontdek Je Bestemming Overwin Obstakels Overstijg Jezelf

Gedragsverandering? 5 krachtige tools om jouw doelen écht te bereiken

photo-1533105045747-b9d71a0955f9

Een tijdje terug sprak ik een fijne dame. Ze wil graag regelmatig vroeger gaan slapen want ze staat ’s morgens zo moe op. Maar telkens wanneer het bedtijd is, dan slaagt ze er niet in om te gaan slapen. Ze kijkt liever nog een extra aflevering op Netflix. En is dan vertrokken voor een extra aantal nachtelijke uurtjes wakker voor de TV. .

Ze heeft er erg veel last van. Niet alleen van het feit dat ze moe is ’s morgens, maar ook van een schuldgevoel en een boosheid op zichzelf, omdat het haar niet lukt haar goede voornemen waar te maken.

Wellicht is dit erg herkenbaar voor jou. Je weet dat je iets anders wil doen. Je wil bepaald gedrag veranderen. En je hebt ook het voornemen om het te doen. Maar telkens als het moment daar is, dan lijken al je goede voornemens te smelten als sneeuw voor de zon. En of het nu gaat over vroeger slapen, minder suiker eten, minder alcohol drinken, meer gaan sporten, minder tv kijken, meer lezen, stoppen met roken, vermageren, etc … het zijn allemaal goede voornemens die wellicht nooit zullen lukken als je er geen echte doelen van maakt.


Waarom goede voornemens mislukken?


Een goed voornemen is geen doel.

Een eerste reden is dat een goed voornemen niet hetzelfde is als een doel. Het is simpel: een doel zonder plan is niet meer dan een verlangen. En een goed voornemen is in feite niets meer dan een verlangen, een doel zonder plan.


Ons brein is onvoorspelbaar

In ons hoofd zijn er 2 systemen actief: de emotionele kant en onze rationele kant. Om je gedrag succesvol te veranderen, moet je tegelijkertijd aandacht hebben voor die 2 systemen (ratio en emotie) en bovendien ook nog eens voor de context waarin je zit.

De ratio weet wat we willen, maar de emotie denkt er vaak anders over. We weten dat we willen gaan slapen, maar de emotie is als een puber en stelt vaak ook puberaal gedrag: ik doe mijn eigen zin en ik doe het nu! Gevolg: ik blijf langer tv kijken.

Een onvoorspelbaar brein maakt het dus extra lastig om doelen echt waar te maken. Gelukkig zijn er manieren om ons emotioneel brein te slim af te zijn. Daarvoor maak ik gebruik van een aantal tools. 


5 krachtige tools om succesvol je doelen te bereiken

We weten nu hoe het komt dat we onze goede voornemens niet waarmaken. Maar... hoe dan wel?


TOOL 1: Maak een doel SMART, visueel en start met het einde voor ogen.

Zoals Covey het ons leerde: start met het einde voor ogen. Weet dus waar je wil landen. Waarom wil je op tijd gaan slapen, waarom wil je vermageren, waarom wil je stoppen met roken en vooral: wat betekent dat concreet? Wanneer heb je jouw doel waargemaakt? Dit doel maak je vervolgens visueel. Mijn doelen staan in mijn dagelijkse kompas, maar je kan het bijvoorbeeld ook op een moodboard maken en in je bureau hangen of je kunt het op je screensaver hangen. Alles is goed als het maar visueel is.


TOOL 2: Maak het eindresultaat positief

Ons brein verstaat NIET het woordje “NIET”. Geloof je me niet? Wel, denk dan eens 10 seconden NIET aan een roze olifant ? Boodschap is duidelijk: het woordje NIET verstaat ons brein niet. Stel dat je wil stoppen met roken… dan hoort ons brein “roken, roken, roken, roken”. Als je het eindresultaat bepaalt, maak dan niet iets waarmee je wil stoppen want dat begrijpt ons brein niet. Oplossing? Maak het positief. Zeg wat je wel wil, in plaats van wat je niet wil. In het voorbeeld van "niet te laat gaan slapen", zou het resultaat kunnen zijn: een fris hoofd en vol energie wakker worden.


TOOL 3: De stok achter de deur: maak je doel accountable

Als je dan een goed doel hebt en het is positief, visueel en dergelijke… reken er dan op dat het nog niet zo evident zal zijn om het vol te houden. We starten wellicht met de nodige positieve energie. Maar na verloop van tijd zwakt dat af en verliezen we misschien kortstondig de goesting om verder te doen. Zorg dus voor een stok achter de deur. Dat kun je doen door iemand in te schakelen die jou zal controleren. Vaak lukt dat niet met je eigen partner, dus zoek het wat verder. Een voorbeeld? Een vriend van mij stuurde een mailtje, waarin hij stelt dat hij dit jaar 750 km wil hardlopen. Als hij dat niet doet, dan schenkt hij 750 euro die ik aan een goed doel mag geven. Voel je de stok achter de deur?


TOOL 4: Begin NU en maak een dagelijkse ketting van jouw doel

Een doel dat je morgen start? Neenee, start nu. Waarom ook niet? Vandaag is het ideale moment om met je doel te starten of om te herbeginnen. Ben je dus even van je pad afgedwaald, dat is helemaal niet erg. Dat is leergeld. Kijk hoe het komt en hoe je dit in de toekomst kunt vermijden. Maar start opnieuw. Tenzij je doel plots toch niet belangrijk lijkt te zijn? En start met het maken van een ketting. Elke dag als je succesvol was in je doel, schrijf je een kruisje in een zichtbare kalender. Je start dus met 1 kruisje, dan 2, 3, 4 … en voor je het weet heb je een ketting van enkele kruisjes. Op den duur wordt het invullen van die kalender een extra motivatie om je doel ook echt vol te houden. Want, eenmaal je die ketting doorbreekt moet je opnieuw beginnen, dat alleen al is een extra motivatie om vol te houden in moeilijke momenten.


TOOL 5: Maak gebruik van technologie voor je doel

Er zijn heel wat apps die je ondersteunen in het maken en volhouden van doelen. Wat gebruik(te) ik zoal:

  • Fitbit voor het bijhouden van mijn dagelijkse slaap, beweging, hartslag, water inname, …
  • Strava om mijn sportactiviteiten bij te houden
  • Coach.me voor het bijhouden van mijn dagelijkse doelen
  • Insights Timer voor mijn dagelijkse meditaties
  • YNAB om mijn financiën bij te houden

Met deze tools ben jij zeker en vast een grote stap dichter bij het realiseren van jouw goede voornemens, euh doelen!


VRAAG: wat is het ENE doel waar jij dit jaar ECHT werk wil van maken?

Geef jouw reactie:

2 berichten

Lodi Planting
 

Hi Jan, Een goed voornemen is inderdaad geen doel. Het afgelopen jaar heb ik ook gemerkt dat focussen op 3 doelen ook niet echt realistisch is. Daarom heb ik voor dit jaar maar één doel. Mijn doel voor 2017 is om 100 freelancers te leren hoe zij zichzelf online kunnen profileren om geld te verdienen. Zo hoop ik dit jaar wel mijn doel te halen. Ik heb zelfs een blog gewijd aan mijn doel voor 2017: http://lodiplanting.com/doel-voor-2017. Dat 2017 een topjaar mag worden! Lodi Planting Online ondernemer (Digital Nomad)
Lees verder
Lees minder
Arianne
 

Het zijn prachtige tools en idd je focus moet er ook altijd zijn. Bedankt om deze tools te delen. Ik vind het gewoon spijtig dat er geen Nederlandstalige Apps zijn. Op naar een super 2017 xxx
Lees verder
Lees minder

Laat een reactie achter

Welk type ben jij?
Krijg meteen antwoord.

Beantwoord 18 vragen in slechts 2 minuten.
Krijg direct je resultaat en GRATIS waardevolle tips. 

Doe de test

Spreekt dit jou aan?


Of je nu je bestemming zoekt, obstakels wil overwinnen of jezelf wil overtreffen, ik sta voor jou klaar.
Bel +32 477 98 37 37 of contacteer mij.