START hier Ontdek Je Bestemming Overwin Obstakels Overstijg Jezelf

De 4 soorten energievampieren en hoe jij je ertegen kunt beschermen

energievampieren

Het leven is te kort om je tijd te spenderen met mensen die je energie en/of je geluk uit je wegzuigen. En toch blijken die energievampieren erin te slagen om veel meer tijd en energie van ons te vragen dan wat goed is voor onszelf. Een tijdje terug hadden we het al in de Coach Jan Podcast over energievampieren. Je kan de aflevering over energievampieren altijd opnieuw beluisteren op de website.

In het artikel van vandaag ga ik nog een stapje verder. Ik identificeer 4 soorten energievampieren en vertel hoe jij jezelf ertegen kunt beschermen. Ohja, moest je je afvragen of je zelf een energievampier bent, dan lees je hier ook het antwoord :-)

Wat is een energievampier?

Een energievampier is een persoon, dat kan een vriend zijn, of een kennis, of iemand uit je familie, kortom iemand waar je regelmatig mee in contact komt, die de energie en het geluk uit je leven wegzuigt. Vaak gaat het over klagende personen, negatieve, roddelende mensen. Ze zijn kritisch en geobsedeerd door zichzelf. Zij zitten vast in hun eigen comfortzone van negativiteit.

Maar hoe komt het toch dat wij (eerder introverte, sociale, leergierige en/of zelfbewuste mensen) energievampieren lijken aan te trekken?

Het antwoord is simpel: wij willen er graag zijn voor anderen en dat werkt uiteraard aantrekkelijk voor energievampieren. Ze vinden bij ons de ruimte om hun ding te doen en wij laten dat toe. Totdat het ons zodanig frustreert dat we ervan af willen ... maar dan niet weten hoe we onze grenzen respectvol kunnen stellen zonder die energievampier te kwetsen.
 

De 4 soorten energievampieren!

We kunnen 4 soorten energievampieren onderscheiden. En zo'n energievampier kan ook meerdere gedaantes aannemen. De "master" energievampieren hebben de 4 vormen in zich. De leerling energievampieren hebben vaak slechts maar één gedaante.

1. De calimero energievampier:

De calimero energievampieren zijn de energievampieren die zichzelf altijd als minder ervaren dan anderen en hierover steeds klagen: "ik ben klein en de anderen zijn groot én dat is niet eerlijk". Deze energievampieren hebben het over dat wat ze niet goed kunnen, over alle oneerlijke dingen die ze tegenkomen in hun leven, ...

2. De controlerende energievampier:

De controlerende energievampieren zijn die mensen die weinig of geen ruimte laten voor anderen. Ze controleren werkelijk alles en willen ook over alles het laatste woord hebben. Het zijn dominante mensen die op die manier alles naar zich toe trekken, op alles een antwoord hebben en over alles ook gelijk willen hebben.

3. De drama energievampier

De drama energievampier maakt overal problemen van. Het lijkt wel dat deze mensen altijd het negatieve zien en daar ook nog eens een theater over willen opzetten. Regelmatig kom je met deze mensen ook in situaties terecht waarbij je rode kaken krijgt van schaamte, want ze sparen niets of niemand om hun gal te spuwen. Het zijn de dramaqueens en dramakings onder de energievampieren.

4. De narcistische energievampier:

De narcistische energievampier is altijd op zoek naar aandacht en bevestiging. De wereld draait alleen maar voor hen en ze manipuleren (en bedriegen) de ander om hun doel te bereiken. Als je House of Cards gezien hebt, dan weet je dat deze mensen (Francis Underwood) het ook vaak ver schoppen in het leven, omdat ze het gewoon pakken ten koste van anderen.  


Wat als je jezelf herkent in één van deze types?

Je herkent één of meerdere van deze types voor jezelf? En je twijfelt of jij zelf nu ook zo'n energievampier bent? Dan heb ik goed nieuws: je bent er dus GEEN :-) Waarom ik dat zo zeker weet? Wel, energievampieren zijn net NIET bezig met wat anderen over hen denken. Ze zijn zich niet bewust van hun eigen handelen en het effect op anderen. Dus het feit dat jij hier wel mee bezig bent, zegt genoeg. Er is wel een "maar". Het kan natuurlijk wel zijn dat jij je bewust geworden bent van het feit dat jouw handelen andere mensen ook soms ergert of frustreert. En dat is uiteraard normaal. In een relatie met mensen moet sprake zijn van een evenwicht. Soms leunen mensen op jou, en ook jij hebt het recht om af en toe te leunen op anderen. En dit leunen smaakt al snel naar een van deze vormen van energievampieren. Maar is het dus niet. Zeker niet als dat maar voor even is.  

Hoe kun jij je tegen energievampieren beschermen?

Hier komt het slechte nieuws. Je kan jezelf NIET beschermen tegen een energievampier. Ze komen in je leven en blijken op het eerste zicht erg sympathiek te zijn, maar slaan daarna genadeloos toe. Je ziet ze dus niet afkomen en het heeft geen zin om je "voorbarig" af te sluiten van mogelijke energievampieren, want dat zou betekenen dat je je afsluit voor mogelijke mooie toekomstige vriendschappen. Het goede nieuws is dat je wel kan ontsnappen uit de klauwen van een energievampier. Een energievampier blijft zolang in je leven als dat jij ze jouw energie blijft geven. Vanaf het moment dat jij stopt met het geven van dat wat die energievampier bij jou komt halen, dan haakt de energievampier af en vliegen ze naar een volgend slachtoffer. De sleutel ligt in jouw handen: STOP met geven en stel dus jouw grenzen.

Zo ga je om met de soorten energievampieren:

Het stoppen met geven wil zeggen dat je niet meer geeft wat die energievampier bij jou komt halen en hangt dus af van welke soort energievampier het is. Hier komt het werkende knoflook bij de soorten energievampieren.

Knoflook tegen de calimero energievampier: 

stop met inspelen op de lage zelfwaarde van deze persoon. Wanneer hij/zij voor de zoveelste keer start met ventileren over hun eigen onkunde, spreek dan alvast NIET tegen en antwoord met: "ja, dat moet echt wel vervelend zijn voor jou". Deze energievampier wil van jou horen dat hij/zij iets wel kan, ze willen complimentjes krijgen van jou... maar dat doe je voortaan dus niet meer!

Knoflook tegen de controlerende energievampier:

stop met het weggeven van jouw ruimte en neem dus assertief jouw plek in. Wees niet langer volgzaam maar stel jouw grenzen door het gebruik van verbindende communicatie. Wanneer deze energievampier merkt dat je geen ruimte meer weggeeft, dan stopt de fun voor hen.

Knoflook tegen de drama energievampier:

ook bij deze drama energievampier is het belangrijk om jouw grenzen te respecteren door te benoemen dat jij het niet fijn vindt dat ze jou in verlegenheid brengt bij anderen. Benoem ook dat je graag praat over positievere dingen dan alles wat slecht is of slecht zou kunnen gaan.

Knoflook tegen de narcistische energievampier:

bij de narcistische energievampier is het een beetje complexer. Deze energievampier is resistent tegen alle trucjes die ik hierboven beschreven heb. Zolang je deze energievampier aandacht geeft, blijft deze in je leven. En alle vormen van aandacht is goed: positieve en dus ook negatieve aandacht. De enige manier om met deze energievampier af te rekenen is werkelijk GEEN tijd meer spenderen. Stop dus met zelf afspraakjes te maken of ze op te bellen. Loslaten en verder gaan is hier de enige juiste boodschap.

Vraag: herken jij energievampieren in jouw leven en hoe ga jij ermee om?

Geef jouw reactie:

7 berichten

Réjane
 

Ik wil zeer graag van deze gelegenheid gebruikmaken om u te bedanken. Het artikel geeft duidelijk weer hoe een energievampier te werk gaat. Maar te meer hoe men zich hiertegen kan beschermen. Het gevoel dat ik had en hierbij direct aan enkele personen dacht, gaf me de kans een levendig voorbeeld te schetsen. Ik probeer te onthouden hoe ik hiermee in de toekomst assertief kan omspringen. Vlot leesbaar … maar vooral mooi geschreven tekst. Dank u wel!
Lees verder
Lees minder
Jan Jacobs
 

Dank je wel! Heel fijn om te horen
Lees verder
Lees minder
Katrien
 

Ik had een "vriendin" waarin alle vier de vampieren huizen. En ja... na 30 jaar heb ik er eindelijk kunnen mee breken. Helemaal, ik wil er nooit meer iets mee te maken hebben. Het was een moeilijke reis maar een zeer bevrijdende.
Lees verder
Lees minder
Nancy
 

Ik heb iemand op mijn werk die 3 van de vier is. Het is ideaal het zo neergeschreven te zien staan en dat maakt het overzichtelijk hoe ik het moet aanpakken. Uw stukje over assertiviteit is daarin mooi meegenomen. Alleen is assertiviteit haast onmogelijk als die persoon al zo ver is gegaan dat je verdraagzaamheid ver beneden peil is. Ik denk dat ik niet empatisch genoeg meer ben tegenover deze persoon. Ik heb het met haar compleet gehad (zouden de Nederlanders zeggen) het is niet zo fijn om ze naast me te hebben zitten. Ik ben zelf al minder gaan werken ! In 2011 had ik kanker. Toen ik na meer dan een jaar afwezigheid terugkwam is me dit stilaan teveel geworden, terwijl ik er daarvoor niet zozeer moeite mee had. Ik zat na mijn ziekte op een roze wolk, omdat ik des te meer van het leven geniet. Ik keek met andere ogen naar het leven, maar zij zat op alles te zeuren en te klagen. Ook op mij. In alles en iedereen zag ze de foute dingen, en ze deed niets dan kritiek spuien. Ik heb haar eens een boek meegegeven. Het ging over het positieve in het leven leren zien. Het heeft niet veel uitgehaald. De weinige energie die ik had, heeft ze compleet uit me weggezogen. Ze had het vermoedelijk ook door dat het me steeds minder goed afging, en is daardoor erger geworden. Tenminste, zo lijkt het voor mij. Ik blok me nu compleet af voor haar, maar ze praat ook constant in zichzelf, maakt zich druk in het werk dat niet verloopt hoe het moet. Ik vraag me af hoe mensen zo ver kunnen komen dat ze zo zijn, en of ze ooit tot inzicht kunnen komen.
Lees verder
Lees minder
Pat
 

IK heb meer dan 2j in een relatie gezeten met zo'n uitgesproken energievampier. Mijn lichaam, humeur, energie reageerde constant en ik wist niet wat het was. Lang dacht ik dat het een mezelf lag en dat ik de 'rare' persoon was die abnormaal reageerde op de omgang met haar. Maar, na het lezen van dit artikel weet ik nu zeker dat het niet aan mij lag, ik ben een kalm en introverte man die altijd goed wil doen en absoluut niet kritisch is op allerlei zaken. ik gaf maar toe, liet ze maar doen, maar na een tijdje met haar te vertoeven had ik al vlug tijd nodig voor mezelf om weer energie te tanken om weer klaar te zijn om toch weer effe wat tijd met haar door te brengen. Zo heb ik meer dan 2j aangemodderd met steeds de positieve gedachte dat het wel goed zou komen tussen ons, want uiteindelijk zag ik haar wel graag en was ik graag bij haar. nu is het over, ik ben volledig leeg en heb wat tijd nodig om mij terug volledig op te laden voor de toekomst...ik ben volledig leeggezogen. Dus , bedankt voor dit artikel, het is een ware bevestiging voor mij dat het niet aan mij lag en dat de reacties van mij, die niet altijd goed waren, een gevolg was van haar gedrag...een gedrag dat zij steeds benoemde als "buien hebben"..mijn humeur ging op en neer, zo erg zelfs dat ik er zelf last van had. wat een ervaring, ik kan het mezelf soms nog niet goed vergeven dat ik zo lang, té lang, deze vrouw heb toegelaten in mijn leven. bedankt Pat
Lees verder
Lees minder
Jan Jacobs
 

Goed dat je nu gekozen hebt voor jezelf! En dankjewel voor je reactie.
Lees verder
Lees minder
Jana
 

Zowel mijn moeder als m'n zuster zijn narcistische energievampieren. Ze vertellen me verhaaltjes die ik dan moet bevestigen en achter mijn rug maken ze me volledig zwart. Ik merk ook letterlijk hoe zij andere mensen gebruiken om hun doelen te bereiken en eens ze het hebben is de relatie gedaan en kunnen anderen zoals mijn broer en ik de triestigheid en miserie verwerken. Vanaf zij weer nieuwe doelen hebben gesteld en weer vrolijk door het leven gaan hoor je ze niet meer. Als je over narcisme leest is het inderdaad het best om het contact kort te houden en jezelf hiertegen te beschermen. Vanaf je dit gaat toepassen merk je ook dat het probleem zich voordoet als "een act". Het is voor jezelf ook pijnlijk wanneer dit duidelijk wordt want eigenlijk kan je deze mensen niet helpen. Je voelt je ergens ook schuldig dat je het abrupt moet afbreken want laat deze mensen achter met tranen want ze weten het heel goed. Spijtig... en erg vermoeiend.

Lees verder
Lees minder

Laat een reactie achter

Welk type ben jij?
Krijg meteen antwoord.

Beantwoord 18 vragen in slechts 2 minuten.
Krijg direct je resultaat en GRATIS waardevolle tips. 

Doe de test

Spreekt dit jou aan?


Of je nu je bestemming zoekt, obstakels wil overwinnen of jezelf wil overtreffen, ik sta voor jou klaar.
Bel +32 477 98 37 37 of contacteer mij.