START hier Ontdek Je Bestemming Overwin Obstakels Overstijg Jezelf

Veerkracht opbouwen? 10 manieren om meer (mentale) ruimte te krijgen in je leven

Veerkracht opbouwen

Als je in een moeilijke periode zit, hoor je of lees je wel eens: “kop op, na regen komt zonneschijn”, of tegenslag maakt dat je groeit als mens, dus je komt er sterker uit". Maar als je in zo’n moeilijke fase zit, dan heb je niet zoveel aan zulke gezegden. Ergens weet je wel dat er een waarheid in schuilt, maar voor jou zijn het op dat moment holle zinnen, nietsbetekenende woorden en vooral ... je kunt er op dat moment niks mee.

Op mijn artikel over de 7 eigenschappen van “veerkrachtige mensen" kreeg ik ontzettend veel reacties via mail en de reactiepagina. Waarvoor dank trouwens. Ik beloofde om in dit artikel dieper in te gaan op hoe je veerkracht kunt ontwikkelen en wat je kan doen om uit zo’n moeilijke periode of crisis te geraken.  Ik schreef eerder over een aantal van mijn persoonlijke crisissen. Wat ik hieruit leer, is dat elke crisis me altijd sterker heeft gemaakt als mens. Maar nogmaals, aan deze woorden heb jij niet zoveel als je zelf in een moeilijke periode zit. In zo’n moeilijk moment in je leven, als je het gevoel hebt dat de veerkracht in je leven helemaal zoek is, lijkt dan ook gewoon alles tegen te slaan.

Terwijl iedereen lijkt te genieten, bekijk je zelf alles door een donkere bril. En vreemd genoeg zijn ook die dingen waarvan je vroeger genoot nu niet meer leuk. Ergens naartoe gaan, lijkt bijna niet meer mogelijk. Het is alsof alles aan jou trekt om thuis te blijven en liefst gewoon in je bed te liggen.

Bovendien ontwikkel je een angst dat mensen het opmerken dat je je zo slecht voelt en je daarvoor zullen veroordelen. Je hebt wellicht al veel geprobeerd. Maar hoe harder je probeert, hoe moeilijker het is. Wanneer je alle vreugde eenmaal verloren bent in je leven, is het normaal dat je je afvraagt of het leven nog wel zin heeft. En dan heb je de keuze: verdrinken (overspoeld geraken door al die negatieve gedachten en emoties) of verdringen (en helemaal niets meer voelen). Of je situatie onder ogen zien en een bewuste keuze maken om te werken aan jezelf.

Om jouw veerkracht te vergroten door dingen te doen die op het eerste zicht banaal lijken. Maar het werkt. Welkom in de wereld van mindfulness. MAAR Opgepast: het volgen van een 8-weken Mindfulness training (MBCT) kan de gezondheid ernstige kwaliteitsverhoging toebrengen.


Hoe jouw veerkracht terug opbouwen en versterken?

Veerkracht opbouwen is niet iets wat je direct in een moeilijke fase van je leven moet doen. Maar het is vaak wel de trigger om ermee te starten. Iemand die goed in z’n vel zit, denkt er vaak niet aan om “iets” te ondernemen om in tijden van crisis daarmee beter om te kunnen.


1. Maak TIJD

Maak ruimte en tijd voor mensen die je graag hebt. En dan heb ik het dus NIET over de energievampieren in jouw leven, maar net die mensen die jou energie geven. Dat kunnen vrienden zijn of familie, maar dat kunnen ook buren zijn, of mensen in jouw sportclub.


2. POSITIEVE mindset

Zet een positieve bril op in plaats van de gekende negatieve bril. De manier waarop we naar de wereld kijken, is ook hoe we de wereld ervaren. Een verandering in jouw kijk, zal ook een verandering beteken in hoe jij de dingen ervaart. Onderzoek wijst trouwens uit dat mensen die (bewust) positief denken veel meer mogelijkheden zien in het leven, dan mensen die negatieve gedachten aandacht geven.


3. ACCEPTEER verandering

Accepteer dat verandering bij het leven hoort. Als we iets leuk vinden, dan willen we er meer van. Als we iets niet leuk vinden, duwen we het weg. Maar punt is dat alles constant in verandering is, of we dat nu leuk vinden of niet. Het accepteren van die constante stroom van verandering, wel dat geeft extra ruimte.


4. Stap VOORWAARTS

Ontwikkel een aantal uitdagende, haalbare doelen voor jezelf en zet vervolgens stapjes richting dat doel. Het “op weg zijn” zal ook
voor extra veerkracht in je leven zorgen.


5. ZORG voor jezelf

Wees lief voor jezelf en ontwikkel een liefdevolle vriendelijkheid voor jezelf. Je hoeft niet (altijd) te streven. Je hoeft niet te veranderen. Je bent goed zoals je bent.

6. RUIM op

Ruim op. Ja, je leest het goed. Je kent vast wel het gevoel nadat je een ladekast hebt opgeruimd. Feng shui is de meer dan 3000 jaar oude filosofie die zeer goed begrijpt hoe je omgeving jouw geluk beïnvloedt. Opruimen geeft letterlijk en figuurlijk extra ruimte, ook mentale ruimte en veerkracht.


7. BEWEEG

Breng beweging in je leven. Dit mag je opnieuw letterlijk en figuurlijk nemen. Ga sporten (en ja, wandelen is ook een sport) en voel hoe die beweging in je lichaam een stroom van energie opwekt. En breng ook zelf beweging in je leven als je het gevoel hebt vast te zitten: verander van werk, van relatie, van huis, van … als dat goed voor jou is.


8. EET & DRINK

Gezond eten en drinken. Tja, … dat wist je al he?


9. DOE een liefdevolle DAAD

Doe kleine liefdevolle dingen voor anderen (zonder dat ze het door hebben). Iets in orde maken voor een collega zonder dat hij/zij dat vroeg. Een theetje zetten voor je partner, een kaartje sturen naar een vriend... zomaar. Niet alleen de ontvanger zal hierdoor geraakt worden, maar ook jij als “ondernemer”.

10. Doe NIETS

Als laatste misschien een beetje vreemde tip. Maar weet dat het ook helemaal OK is om NIETS te doen.

 

VRAAG: wat doe jij om jouw veerkracht te verhogen?


Wil je meer Mindfulness in je leven?

Mindfulness voor het leven

Mindfulness Voor Het Leven

Stop, adem en ga gefocust verder. Stuur je gedachten, gedrag en beleving. Let op: mindfulness verandert je leven. Deze training toont jou hoe.

Geef jouw reactie:

0 berichten

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste die een reactie plaatst!

Laat een reactie achter

Welk type ben jij?
Krijg meteen antwoord.

Beantwoord 18 vragen in slechts 2 minuten.
Krijg direct je resultaat en GRATIS waardevolle tips. 

Doe de test

Spreekt dit jou aan?


Of je nu je bestemming zoekt, obstakels wil overwinnen of jezelf wil overtreffen, ik sta voor jou klaar.
Bel +32 477 98 37 37 of contacteer mij.