START hier Ontdek Je Bestemming Overwin Obstakels Overstijg Jezelf

De 7 eigenschappen van veerkrachtige mensen

veerkracht

Een goede vriend vroeg mij onlangs: "Jan, waar wil jij eigenlijk een verschil maken in deze wereld?”.

Ik geef toe ... de vraag overviel me op dat moment even. Na even denken, kwam ik op een - voor mij op dat moment - verrassend antwoord. Het kwam recht uit mijn hart en zei: ik wil mensen helpen om veerkracht te ontwikkelen zodat ze beter met de onvermijdelijke tegenslagen in het leven leren omgaan.

Ik weet het... als je het zo leest, dan klinkt het misschien nogal hol. Maar voor mij betekent het enorm veel. Het is dat wat mijn leven zin geeft en ik heb daar een bijzondere reden voor: veerkracht is dat wat ik noodgedwongen heb moeten leren doorheen de vele crisissen in mijn leven. In dit artikel vertel ik je over mijn persoonlijke tegenslagen en hoe ik daaruit mentale veerkracht kon ontwikkelen. Meteen zegt dat ook iets over "mijn waarom", over wat mijn leven zin geeft! 

 

De ene crisis na de andere

Mijn leven bestaat gek genoeg uit de ene grote crisis na de andere. Als ik opsom waar en wat ik allemaal heb meegemaakt, dan lijkt het bijna ongeloofwaardig. Mijn leven startte in een gezin van ouders die zelf een bijzonder moeilijk leven hadden gehad. Mijn moeder was bij de geboorte achtergelaten door haar ouders (wat kan er erger zijn voor een baby), en mijn vader had een erg moeilijke jeugd gekend.

Als 2-jarig kind - en hier herinner ik me niks meer van - heb ik een zwaar trauma opgelopen aan mijn rechterhand. Mijn hand kwam terecht onder een rolstrijkijzer. Behalve littekens heb ik hier gelukkig niet veel aan overgehouden. Een ander element is dat ik me als kind ontzettend eenzaam heb gevoeld omdat de weinige vrienden die ik had mij gebruikten als vechtkussen. Ik werd heel vaak gepest. Thuis was het ook niet eenvoudig. Mijn ouders deden enorm hun best, maar de omstandigheden waren erg moeilijk: weinig financiële middelen en een broer die psychisch ziek was. Er waren heel vaak grote spanningen, ook met tussenkomst van politie en hulpverleners.

Toen ik eindelijk m’n weg had gevonden in de middelbare school (ik volgde muziekconservatorium in Leuven) werd ik van school gestuurd op verdenking van drugsgebruik (wat niet het geval was). Maar eenmaal van school, maakte ik de verdenkmakingen wel waar: ik maakte nieuwe vrienden en zij gebruikten drugs a volonté. Daarna kwam ik in aanraking met politie en gerecht. De ene rechtszaak volgde na de andere …

Om een lang verhaal kort te maken: door omstandigheden moest ik een jaar onderduiken in Landegem. Ik werd met de dood bedreigd. Een aantal jaar leefde ik met doodsangsten wanneer ik naar buiten kwam. Ik verhuisde richting Mechelen, startte een heel nieuw leven en dacht dat ik toen wel van de crisissen zou verlost zijn. Maar niks minder was waar: er volgde een zwaar auto-ongeval met kerstmis, enkele jaren later zag ik m’n vader sterven aan een hartfalen met kerstmis en nog wat later zat ik in de pukkelpop-storm. De ene crisis na de andere dus….


Van crisis naar een betekenisvol leven

Ik volgde heel wat opleidingen om met mijn eigen verleden beter om te kunnen: ik volgde coachopleidingen, een psychoterapeutenopleiding, mindfulness en vele andere trainingen. En toen ik persoonlijk verlost werd van grote crisissen, startte ik met het helpen van mensen die zelf ook in een of andere crisis terecht kwamen. Ik ben bijzonder goed in het overleven van crisissen, dat is duidelijk :-) In 2012 werd ik vervolgens ook gevraagd om een grote crisis te helpen oplossen in een grote organisatie. Mijn werk daar was de vakbonden niet onopgemerkt gebleven, waardoor ik een nieuwe aanvraag kreeg om een andere grote crisis te helpen oplossen in de organisatie waar ik momenteel nog steeds werkzaam ben.

Wat ik uit al deze crisissen heb geleerd is VEERKRACHT. Het is de kwaliteit om overeind te blijven als het leven / het werk helemaal tegenzit. Het is dat wat ervoor zorgt dat je niet breekt, maar op het goede spoor blijft en waardoor je verder kan. Ik heb het noodgedwongen moeten leren. En eerlijk? Wellicht had ik er nooit tijd in gestoken moest ik nooit in die crisissen terecht gekomen zijn. Maar het is wel fijn dat ik die kwaliteiten heb kunnen ontwikkelen en mijn leven zin geeft als ik andere mensen kan leren hoe meer veerkracht te ontwikkelen.


Wat zijn de 7 eigenschappen van veerkrachtige mensen?

Eerst en vooral, wat is veerkracht nu eigenlijk?

Veerkracht is het vermogen om je aan te passen aan stress en tegenslag. Je 'veert' als het ware terug. Mensen met een hoge veerkracht laten minder snel de moed zakken. Ze gaan door, wat er ook gebeurt. Meer nog, ze komen er zelfs sterker uit! 'What doesn't kill you makes you stronger' is hun motto.

Oke, maar wat zijn de eigenschappen van veerkrachtige mensen? Veerkracht is al vele jaren een hot topic in de wetenschap. Prof Seydel, hoogleraar communicatiewetenschap en psychologie stelt vast dat mensen met veerkracht zeven eigenschappen bezitten:


1. Ze accepteren feiten, situaties en gebeurtenissen
die zij niet kunnen veranderen, ze aanvaarden hoe mensen zijn.

2. Ze zijn vooral oplossingsgericht, beschikken over het vermogen om te improviseren en kijken niet achterom.

3. Ze trekken lessen uit ervaringen en zoeken naar nieuwe effectieve acties.

4. Veerkrachtige individuen communiceren effectief, stellen vragen, leggen gemakkelijk contacten met anderen die hen kunnen helpen nieuwe energie te krijgen en te zoeken naar oplossingen.

5. Veerkrachtige individuen beschikken over persoonlijke effectiviteit, dat wil zeggen dat ze geloven in hun vermogen om een bepaald gedrag met succes uit te voeren.

6. Veerkrachtige individuen accepteren zichzelf en anderen zoals ze zijn, ze vinden vrede met zichzelf en met hun emoties. Ze vinden dat je het recht hebt om mens te zijn.

7. Veerkrachtige personen zoeken naar een dieper begrip van de wereld om hen heen, hebben een helder levensdoel voor ogen en zijn gemotiveerd hun krachten in te zetten voor een betere samenleving.


Besluit

Veerkracht is in onze hectische en steeds veranderende wereld een bijna niet te missen vaardigheid en eigenschap. Het is iets wat je van nature meekreeg en wat je leert uit (vaak pijnlijke) ervaringen. Maar wat als je dat niet hebt? Kun je dat leren en indien ja, hoe dan? Het antwoord lees je volgende week in een nieuw artikel!


Vraag: welke tegenslagen heb jij in jouw leven ervaren en wat heb jij eruit geleerd?

Geef jouw reactie:

6 berichten

An Vandenput Vitaliteitspraktijk Mind and Chi
 

Dag Jan, Ik weet ondertussen ook wat veerkracht is. Ik heb ook heel wat stappen in deze wereld gezet en begrijp nu dat elke crisis een begin is van iets mooier. Ook ik wil dit als autodidact en ervaringsdeskundige meegeven aan mijn patiënten. Er is duidelijk nood aan zulke mensen om deze ervaringen te delen met anderen. Ik wens jou heel veel succes met het heden en wil jou een riem onder het hart steken. Je bent goed bezig. Doe zo verder. Fijne dag nog, An
Lees verder
Lees minder
Jan Jacobs
 

Dank je wel An. En zo ben jij ook bezig met erg mooi werk ;-) Succes!
Lees verder
Lees minder
Ann
 

Op mijn 18de was ik al een paar keer met pedofielen in aanraking gekomen, 1x verkracht en een desillusie rijker op vlak van mannen. Ik had toen ook al voldoende geëxperimenteerd met drugs en alcohol om te besluiten dat dit niks voor mij was en er op dat moment volledig een punt achter te zetten. Na een paar woelige jaren op relationeel vlak - ik was op dat vlak een redelijke laatbloeier, niet verwonderlijk gezien mijn verleden - dacht ik op mijn 26ste eindelijk wat rust te hebben gevonden en een vaste partner. Niets bleek minder waar. Hij bedroog en beloog me gedurende 5 jaar en ik had nog altijd niks geleerd - behalve dat het leven zeer onbetrouwbaar kan zijn. Op mijn 32ste kwam ik uiteindelijk mijn partner voor het leven tegen. Ondertussen ben ik ook van hem gescheiden maar we zijn nog steeds beste vrienden. Ik heb sinds een jaar of 8 een nieuwe relatie, die een woelig begin heeft gekend en nu nog steeds niet verloopt naar de normen van wat een "normale" relatie voorstelt, maar het is goed zo. Ondertussen ben ik mijn vader verloren, gestorven op hoge leeftijd, en dat heb ik verwerkt; mijn moeder leeft nog maar heeft een herseninfarct gehad en is er mentaal erg aan toe. In het begin had ik zeer veel last om deze situatie te aanvaarden - samen met mijn broer sta ik in voor haar verzorging en het heeft mijn leventje totaal overhoop gehaald. Rouwen om een moeder die er nog steeds maar toch ook weer niet. Het is het zwaarste dat ik ooit heb meegemaakt; hier twijfel ik aan mijn veerkracht en hoewel ik het gevecht ben aangegaan met mezelf, weet ik niet of dit goed komt. En toch... what doesn't kill you makes you stronger. Dat is inderdaad mijn motto. En de boer, hij ploegde voort...
Lees verder
Lees minder
K. Taveirne
 

Dag Jan Ja.. het voortdurend botsen ..met je neus op de feiten gedrukt worden..je minderwaardig voelen en dan ook mensen aantrekken die je een spiegel toont hoe je eigenlijk in mekaar zit zorgen ervoor dat je of in de slachtofferrol gaat zitten of juist net niet en probeert in de spiegel te kijken en je eigen aandeel gast zien..hoe het een met het ander in verbinding staat. .en dat zet aan om je verdriet..je frustraties je woede en pijn te transformeren of te zoeken waar ze van dan komen..eens het inzicht daar is kan je een trapje van de trap omhoog..een stukje meer jezelf aanvaarden en zo ook nasr de ander mild gaan kijken ..en helpen en geholpen worden De beweging van het leven met het besef dat we allemaal verbonden zijn en dat we geleid en beschermd worden en dus in overgave en vertrouwen mogen leven.. Genegen groet katrien
Lees verder
Lees minder
Erica
 

Dag Jan, Ook mijn hele leven bestaat uit crisissen. En veerkracht heb ik al van mijn geboorte mee gekregen. Heel mijn jeugd vanaf geboorte mishandeld door mijn ouders. Gepest en getreiterd op school, werk en thuis door mijn zusje. Door financiële problemen geen zorg gekregen. Zo ziek zijn dat ik zwangerschappen heb moeten afbreken omdat ik zelf anders het niet zou overleven. Zwaar blijvend knieletsel door ongeval tijdens ruzie met ex partner en ziekenhuis laat mij 7 maanden hier mee doorlopen waardoor de schade alleen maar erger werd. Ondertussen ook hersenletsel opgelopen. En als laatste borstkanker met uitzaaiingen in de lymfeklieren. Hiervoor ondertussen veel behandelingen gehad. Chemo amputatie en bestralingen. Ondanks mijn zwaar heftig leventje blijf ik altijd positief en krachtig om dit allemaal te doorstaan. Ik heb een goede studie als fiscalist gedaan en heb een goede baan als accountant bij een accountantskantoor. Ik sport veel en met wilskracht en veerkracht bereik je veel. En ik help graag andere mensen via vrijwilligerswerk rode kruis en ehbo. Ook mensen in mijn naaste omgeving met allerlei problemen help ik graag met mijn kennis over levenswijsheid. Nooit cursussen over gehad puur op basis van eigen levenservaringen. En ik kom op voor de zwakkere en diegene die onderdrukt worden. Ik help ze in het leren loslaten en ontspannen. En het geeft zij en mij een voldaan gevoel zo iets te kunnen betekenen voor de medemens.op basis van mijn veerkracht. Dit is een zeer beknopte versie van mijn levenservaringen en hoe ik omga met tegenslagen veerkracht . Zonder die veerkracht had ik nooit zoveel kunnen genieten van de mooie momenten die het leven biedt. Met vriendelijke groeten, Erica
Lees verder
Lees minder
mia
 

Ik heb een fijne jeugd gehad, niet dat het volmaakt was maar voor mijzelf mooi. relaties achter de rug van 18 jaar waar ik mezelf volledig ben verloren geraakt. Nu Mijn zoon verloren aan kanker en nu weet ik het niet goed de pijn is verschrikkelijk en nu twijfel ik of ik er uit geraak! Mia
Lees verder
Lees minder

Laat een reactie achter

Welk type ben jij?
Krijg meteen antwoord.

Beantwoord 18 vragen in slechts 2 minuten.
Krijg direct je resultaat en GRATIS waardevolle tips. 

Doe de test

Spreekt dit jou aan?


Of je nu je bestemming zoekt, obstakels wil overwinnen of jezelf wil overtreffen, ik sta voor jou klaar.
Bel +32 477 98 37 37 of contacteer mij.