START hier Ontdek Je Bestemming Overwin Obstakels Overstijg Jezelf

7 strategieën voor meer diepgang en betekenis in je leven

Ben jij een zoekend type? Ontevreden met waar je nu bent? Gaat het niet snel genoeg voor je? Alles moet snel en liefst nu: gelukkig zijn, een goed lief, veel geld en een toffe uitdagende job, een prachtig huis, ...  En heb je het gevoel dat je leven niet veel betekenis heeft?

Is het realistisch om te allen tijde succesvol te zijn en 24/24 gelukkig te zijn? De vraag stellen, is ze voor een groot stuk al beantwoorden. In dit artikel wil ik je graag mijn 7 strategieën geven om meer diepgang en betekenis in je leven te brengen. Stoppen met dat gehaast en oppervlakkig gedoe, meer tot bij jezelf komen en leven volgens jouw waarden en doelen.

7 strategieën voor meer diepgang en betekenis in je leven

Zelf ben ik ook niet vrij (geweest) van chronische ontevredenheid, van blijven zoeken naar "beter", ja noem het maar een drang tot perfectionisme. Maar het is meer dan leefbaar geworden. Sterker nog, het staat niet meer op de voorgrond en er zijn veel momenten en situaties waarbij het totaal niet meer speelt. Dat ik zelf helemaal content ben. Klinkt goed he :-) Het lijkt wel alsof mijn brein op dat vlak tot rust gekomen is. Fijn!

Wat mij enorm geholpen heeft om "meer te doen en minder in mijn hoofd te zitten", zijn experimenten. Mezelf verplichten om te ondernemen. Niet teveel te plannen, gewoon te doen.

Meer diepgang en betekenis, kortom een sprankelend leven?

Wat is dat precies? Wel, om te beginnen is dat voor iedereen anders. Vraag aan 10 verschillende mensen wat het voor hen betekent en je krijgt wellicht ook 10 verschillende antwoorden. Maar doorheen alle antwoorden kun je wel een rode draad opmerken: " het is leven volgens jouw belangrijkste waarden".

Het start dus met "weten wat je wil en belangrijk vindt", maar dat is niet voldoende. Het vraagt ook om actie. Het is noodzakelijk dat je ook iets doet. Om je waarden te beleven zet je je dromen en verlangens om in doelen en acties. Dat is zeer kort gezegd wat diepgang en betekenis, oftewel een sprankelend leven precies wil zeggen.

Voor mij persoonlijk betekent het: goed voor mezelf en mijn gezin zorgen. En als ik dienstbaar kan zijn voor anderen, wel dan voel ik me erg gelukkig.

De 7 strategieën voor een sprankelend leven

1. Eerlijk zijn met jezelf

De eerste strategie is eerlijk zijn tegen jezelf. Het begint met contact maken met die wijsheid die in ons allemaal zit van wat juist is en wat niet. Zoek je eigen weg. De oppervlakkigheid die mensen ervaren in het leven, heeft vaak te maken met voldoen aan verwachtingen van anderen. Op den duur ben je de hele tijd bezig met het pleasen van anderen, zodat je jezelf helemaal vergeet. En dan komt de leegte: wat wil ik eigenlijk?

2. Ja zeggen tegen je wensen en behoeften

Strategie 2 is ‘ja’ zeggen tegen je wensen en behoeften. Dit zijn 2 verschillende dingen. Behoeften zijn heel krachtig aanwezig, zoals menselijk contact. Wensen zijn eerder dingen die leuk zijn om op lange termijn te bereiken. Geef jezelf mandaat om hier echt voor te gaan. Het is kiezen voor jezelf.

3. Elke dag groeien

Strategie 3 is groeien. Geef jezelf de kans om elke dag te groeien. Elke dag heb je een nieuwe kans om te starten met een gezond leven. Ik hou ervan op mijn gezondheid te letten, mildheid is een goede eigenschap. Ga voor kleine experimenten. Durf te ondernemen en vooral: durf te falen.

4. Dromen en geloven in je dromen

Strategie 4 is dromen. Geloof in je dromen. Ze hebben vaak het karakter dat ze onrealistisch lijken. Ik heb mijn eerste marathon gelopen terwijl ik dacht dat ik dat niet kon. Blijf dromen en geloven in jezelf. Een droom is voor mij echt een strategie voor een sprankelend levend. Welke dromen wil jij nog waarmaken?

5. Stappen zetten om dromen te realiseren

Die dromen zijn allemaal heel mooi, maar stappen zetten om die droom waar te maken is nog veel belangrijker. Dit doe je door er een dagelijkse gewoonte van te maken. Het vraagt training en doorzetten. Stap over de drempel en zet je ertoe aan om door te gaan. Bereid zijn om te doen wat nodig is. Elke dag is een stap.

6. Accepteren (en is iets anders dan loslaten)

Strategie 6 is accepteren. Dat is wellicht de moeilijkste stap. Het is belangrijk om te luisteren naar jezelf, naar je lichaam. Er zijn dingen in het leven die niet gaan, het leven is eindig. Als je goed luistert naar je lichaam, leer je accepteren. Turning points in je leven zijn vaak ingrijpende gebeurtenissen. Ze laten je heel helder zien wat belangrijk is in het leven en wat niet. Iets loslaten dat ons raakt, dat belangrijk voor ons is, is niet zo eenvoudig. Om beter te kunnen loslaten, moeten we eerst even kijken naar waarom we iets willen vasthouden. Loslaten: 3 tips om beter los te laten

7. Wijsheid ontwikkelen om verschil te zien tussen wat kan en wat niet kan

De 7e strategie is de wijsheid ontwikkelen om het verschil te zien tussen wat je kunt veranderen en wat je niet kunt veranderen. Je moet wijs genoeg zijn om te kunnen zien wat je wel kunt aanpakken en wat niet. Accepteer dat niet alles voor je is weggelegd.

 

Vraag: welke strategie ga jij in de komende dagen verder uitwerken?

Geef jouw reactie:

4 berichten

viviane
 

Ik zit eindelijk aan stap 2 ;-)
Lees verder
Lees minder
Jan Jacobs
 

Super, succes :-)
Lees verder
Lees minder
Grit
 

Loslaten van een individu/situatie die je kwetsbaarheid gebruikt om eigen kwetsbaarheid om te zetten in ego. Turning point bereikt
Lees verder
Lees minder
Jan Jacobs
 

Waw, mooi gezegd!
Lees verder
Lees minder

Laat een reactie achter

Welk type ben jij?
Krijg meteen antwoord.

Beantwoord 18 vragen in slechts 2 minuten.
Krijg direct je resultaat en GRATIS waardevolle tips. 

Doe de test

Spreekt dit jou aan?


Of je nu je bestemming zoekt, obstakels wil overwinnen of jezelf wil overtreffen, ik sta voor jou klaar.
Bel +32 477 98 37 37 of contacteer mij.