START hier Ontdek Je Bestemming Overwin Obstakels Overstijg Jezelf

Waarom verliezen je een echte winnaar maakt

De voorbije week heb ik me even "een grote verliezer" gevoeld. Voor een opleiding die ik volg, had ik een belangrijk examen. Het was schriftelijk, in een grote aula ... net zoals vroeger. Toen ik de vragen kreeg, wist ik al hoe laat het was. Ik probeerde er het beste van te maken. Maar hoewel ik nog geen resultaten heb gekregen, besef ik dat het resultaat zeer slecht zal zijn.

Wellicht ben ik niet de enige die af en toe eens een steekje laat vallen. Er is geen winnen, zonder dat er ook een verliezen is. Er is geen succes, zonder dat er ook een falen is. Het hoort bij het leven. De cruciale vraag is hoe we met het falen in het leven omgaan. Is verliezen een eindpunt, of is verliezen het begin van een groeiproces?

winnen

Vloeken, schelden, sakkeren, mopperen, razen, tekeergaan en weer doorgaan ...

Mijn eerste reactie na het examen was enorm kwaad zijn, en dan wel op mezelf. Ik kreeg bovendien een hele lading negatieve oordelen over mezelf te verwerken: "ben ik niet slim genoeg, ik zal het nooit kunnen, wat ben ik een dommerik, ... ". Alleen ben ik daar niet zoveel mee. Het zijn gedachten en ik hoef niet al mijn gedachten te geloven.

Sometimes you win, sometimes you lose learn

Falen hoort bij het leven. Soms halen we onze doelen en soms halen we onze doelen niet. En dat is helemaal ok.

Vroeger zou ik ook opgeven na een eerste keer falen. Nu niet meer. Ik heb geleerd dat alles feedback is, in alles leer ik hoe iets beter kan. Ook met het examen waarover ik hierboven sprak. Het klopt wel dat het niet leuk is om slechte punten te krijgen of om het examen opnieuw te moeten doen. Maar de manier waarop je ernaar kijkt, bepaalt hoe je er verder mee omgaat. Laat ik mezelf toe om mezelf helemaal naar beneden te halen en ermee te stoppen, of leer ik uit mijn fouten en zoek ik uit hoe het de volgende keer beter en anders kan?

Als je doet wat je altijd hebt gedaan, krijg je wat je altijd hebt gekregen.

Het is duidelijk dat ik het de volgende keer anders zal aanpakken.

Wat te doen als je verliest?

Als je verliest, dan zijn er een aantal valkuilen waarin je kunt trappen. De meest voor de hand liggende is "opgeven", daar hebben we het al over gehad in dit artikel. Maar ik zie nog 3 andere valkuilen:
  • jezelf vergelijken met anderen
  • harder beginnen werken om het tij te keren
  • slecht verliezen
Ik ga er even dieper op in:

Vergelijk jezelf niet met anderen

We hebben de neiging om te kijken hoe anderen het doen. We vergelijken ons graag met de prestatie van anderen. Maar wat we dan over het hoofd zien, is dat die ander een heel andere persoon is, met een andere tijdsinvulling, andere leeftijd, andere voorbereiding, kortom een ander leven. Misschien heeft die ander al vele pogingen achter de rug en wellicht is die persoon niet goed in dat waar jij wel in uitblinkt.

Niet harder, maar slimmer werken

Voor wie hard z'n best doet, is harder je best doen nooit een oplossing. Als je een probleem wil oplossen en het lukt niet op de manier waarop jij het deed, dan zul je een andere manier moeten vinden. Gewoon nog harder doen wat je al deed, zal wellicht niet werken.

Als je verliest, verlies dan goed

Falen of verliezen is niet leuk. Maar er geheimzinnig over doen, het wegsteken, er niet voor uitkomen, boos worden op anderen, andere mensen de schuld geven, enzo ... dat maakt je pas echt een verliezer.

Stel jezelf de vraag: wat maakt dat ik nu niet won, waarom heb ik mijn doel niet gehaald en wat kan ik hieruit leren?

Ik zou vele redenen kunnen bedenken die buiten mij liggen waarom ik het examen niet goed kon: de prof stelde onredelijke vragen, de lessen waren niet goed, we kregen te weinig tijd, de zaal was te luidruchtig, etc ...

Alleen drogredenen natuurlijk. De enige reden waarom ik een slecht examen aflegde was omdat ik niet goed heb gestudeerd of omdat ik de theorie niet goed beheerste.

Als je verliest, verlies dan goed en kom ervoor uit. Vertel anderen wat je leerde uit jouw falen.

Verliezen is de eerste stap naar winnen

Mensen die grote prestaties leveren hebben 1 ding gemeen: ze zien verliezen als een kans om iets te leren. Vandaar is verliezen ook de eerste stap naar winnen. Als je iets goed wil beheersen, dan moet je verliezen erbij nemen en de kans aangrijpen om iets nieuws te leren.

Vraag: wanneer faalde jij en wat leerde je eruit?

Geef jouw reactie:

0 berichten

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste die een reactie plaatst!

Laat een reactie achter

Welk type ben jij?
Krijg meteen antwoord.

Beantwoord 18 vragen in slechts 2 minuten.
Krijg direct je resultaat en GRATIS waardevolle tips. 

Doe de test

Spreekt dit jou aan?


Of je nu je bestemming zoekt, obstakels wil overwinnen of jezelf wil overtreffen, ik sta voor jou klaar.
Bel +32 477 98 37 37 of contacteer mij.