START hier Ontdek Je Bestemming Overwin Obstakels Overstijg Jezelf

Te druk? Haast je dan langzaam en vertraag

Is het je ook al opgevallen dat alles zo snel moet tegenwoordig? We kopen massaal boeken die we nooit lezen, we bekijken mooie films waarbij we in slaap vallen van vermoeidheid, we maken lijstjes van todo's die we nooit zullen doen, onze mailbox vult zich met mails die we niet gelezen krijgen, en ga zo maar door.

haast je langzaam

Het is een teken van deze tijd dat we het massaal druk hebben. En mijn pleidooi, die ook de Romeinen goed kenden: Festina Lente ofwel Haast je langzaam.

Haast je langzaam betekent dat we in de drukte van doen, ook de tijd nemen om te reflecteren en te rusten. Onverstoorbaar verder werken, maar met de nodige pauzes.

Neem de tijd

Hoe lang is het geleden dat je iets deed waarvoor je echt de tijd nam? Of hoelang is het geleden dat je je nog eens lekker verveeld hebt?

We hebben tijd nodig om alles wat we meemaken te verwerken. We doen dat 's nachts tijdens onze slaap, maar ook overdag hebben we rustpauzes nodig in onze bezigheden. Theo Compernolle, een neuropsychiater, spreekt over een reflexen brein, een reflecterend brein en een archiverend brein.

Ons archiverend brein slaat informatie op en verwerkt alles. Compernolle is duidelijk: "ons archiverend brein heeft nood aan een rustpauze. Verloren tijd is erg belangrijk om informatie te verwerken. In tijden waarin we altijd en overal geconnecteerd zijn en dode momenten niet meer bestaan, krijgt dit deel van ons brein echter niet de rust dat het verdient."

Het reflexbrein is het brein dat snel en primitief is, we hebben het gemeenschappelijk met de dieren. Het reageert op prikkels uit onze omgeving en zet na veel training leerresultaten uit het reflecterende brein om in routine. Het reflecterende brein is wat ons als mens uniek maakt. Het stelt ons in staat om zowel over dingen die concreet aanwezig zijn na te denken als over abstracties.

Even ontspannen en ons archiverend brein zijn ding laten doen, daar komen we de laatste jaren minder en minder toe. Een grote boosdoener is volgens mij het gebruik van smartphones. Elk leeg momentje vullen we met mails checken, sociale media bekijken, etc ...

Laat je smartphone wat minder prominent je leven bepalen

Mijn artikel van deze week is eerder een oproep om de komende tijd wat minder te doen en meer de tijd te nemen om te ontspannen. Sommige mensen hebben ook vakantie dankzij het herfstverlof. Heb je geen verlof (zoals ikzelf), doe het dan wat rustiger aan en laat je smartphone wat minder prominent je leven bepalen ;-)

Toon Tellegen schreef een prachtige tekst over haast die ik graag met jou wil delen.

Neem de tijd en geniet er van ;-)

Haast is zo wreed. De schildpad en de slak.

Op een ochtend werd de schildpad wakker en merkte tot zijn schrik dat hij haast had.

‘Hola’, riep hij. Maar voordat hij iets kon doen was hij al op weg. Met grote snelheid schuifelde hij vooruit en tegen de middag was hij al een heel eind verder.

Hij jammerde en snikte en sprak zichzelf af en toe ernstig toe, maar het hielp niets. Hij had haast. Ten einde raad schreef hij een brief aan de slak:

Geachte slak, Tot mijn grote verdriet heb ik haast. Wat moet ik doen? Vlug! De schildpad.

Aan het begin van de avond dwarrelde een langzame, nette brief voor zijn neus neer:

Dierbare schildpad, Wat een tragedie voor u. Haast is zo wreed. Strijd tegen hem en versla hem, vouw hem op tot hij een onbeduidend propje is. Stop hem vervolgens in de grond. Blijf vooral kalm. Als u en ik onze kalmte zouden verliezen, wat dan? De slak.

De schildpad vouwde zijn haast zo kalm mogelijk op. Laat in de avond was hij daarmee klaar.

Hij stopte het onbeduidende, maar nog wel rusteloze propje in de grond. Inderdaad, dacht hij, nu heb ik geen haast meer.

Hij bleef die nacht staan waar hij stond. Hij deed zijn ogen dicht en zuchtte zelfs niet meer. He he, was het enige dat hij nog dacht.

De volgende dag schuifelde hij heel kalm terug naar de eik waaronder hij woonde. Eigenlijk, dacht hij, moet ik de slak bedanken. Maar niet te vlug.

Pas over geruime tijd. En kalm en bedaard vergat hij dat hij ooit haast had gehad.

Vertraag de tijd

Om de tijd te vertragen en je archiverend brein te ondersteunen, kun je ook echt iets ondernemen. Het gaat er dan om dat je iets doet waar je eigenlijk niet hoeft bij na te denken. Zo kun je tijd nemen om te wandelen en gewoon wandelen. Of gaan joggen, de afwas doen, huishoudelijk werk, in de tuin werken, etc ...

Uiteraard is even tijd nemen om te mediteren ook een zeer goed idee ;-)

Vraag: wat kun kun jij doen om de tijd te vertragen?

Geef jouw reactie:

5 berichten

Maarten
 

Ik weet niet of ik misschien het haasten al voorbij ben, maar ik deel je mening niet, dat iedereen zo druk is. Ik ben nu al een aantal weekenden in diverse steden geweest, ik zie de kroegen en terrassen heerlijk vol zitten met genietende mensen. Ik zie natuurlijk de mobieltjes op de tafels liggen maar het lijkt wel of de mensen een manier hebben gevonden om anders met ze om te gaan. Je geeft de laatste tijd wat vaker en meer de indruk dat we "allemaal" druk en gehaast zijn. Ik denk dat dit eigenlijk wel meevalt, mocht dit zo zijn dan zouden we niks met je nieuwsbrieven doen. Ik zou een nieuwe weg op je site wel kunnen waarderen. Maak er morgen je mooiste dag van !
Lees verder
Lees minder
Veerle
 

Beste Jan, ik deel je mening volledig. Veel mensen hebben het druk, druk, druk. Ikzelf kom ook uit jaren met "alleen maar haast". Hierdoor kwam ik zelf mijn grenzen tegen. Wat ik eraan deed? Eigenlijk veel verschillende dingen. Maar 1 daarvan was rust nemen op tijd en stond. Dit deed (en doe ik nog steeds) aan de hand van o.a.bewust ademen naar de onderkant van mijn buik. Slechts een 5 tal minuutjes 3 keer per dag. Zonder dat ik wist , paste ik een vorm van meditatie toe. Omdat ik het iedereen gun om tot rust te komen. Organiseer ik binnenkort 2 reeksen van "start to meditate in 5avonden", een ervaringsgerichte en laagdrempelige workshop. De deelnemers krijgen handvaten om in hun dagdagelijks leven meditatie op een eenvoudige manier te integreren. Ik hoop dat dat het verschil voor de deelnemers kan maken. Fijne dag! groetjes, Veerle
Lees verder
Lees minder
Lilla
 

We hebben een druk leven. Soms weten we niet wat echt belangrijk is. En soms moeten even na denken wat echt belangrijk zijn . de smort fhone bij jongen is wel heel belangrijke die kunnen geen 2 sec zonder. Bij de ouder val dat wel mee. We kunnen wel van een terras genieten. Lilla
Lees verder
Lees minder
johandhaeseleer257818929
 

Hallo Maarten, Ik spreek je graag tegen. Op de trainingen die ik verzorg voor ondernemingen hebben de deelnemers het bijna altijd over Druk, Druk, Druk. Ik was onlangs op een presentatie van Prof Van Compernolle en uit de rondvraag bij de aanwezige managers bleek dat dertig percent geen dertig minuten heeft waarin ze ongestoord kunnen werken. Groeten Jodha
Lees verder
Lees minder
Lieven
 

Waar gaan die door aub?
Lees verder
Lees minder

Laat een reactie achter

Welk type ben jij?
Krijg meteen antwoord.

Beantwoord 18 vragen in slechts 2 minuten.
Krijg direct je resultaat en GRATIS waardevolle tips. 

Doe de test

Spreekt dit jou aan?


Of je nu je bestemming zoekt, obstakels wil overwinnen of jezelf wil overtreffen, ik sta voor jou klaar.
Bel +32 477 98 37 37 of contacteer mij.