START hier Ontdek Je Bestemming Overwin Obstakels Overstijg Jezelf

Moeite met kiezen? Een levenskompas helpt!

photo-1505778276668-26b3ff7af103

Als je niet weet wat jouw bestemming is, dan vertrek je wellicht nooit. En zo is dat ook met ons leven: als je geen duidelijke richting geeft aan je leven, blijf je ter plaatse trappelen.

We piekeren over wat we allemaal niet doen en niet bereikt hebben, terwijl we anderen zien groeien in hun succes.

Een levenskompas is een prachtige tool om richting te geven in je dagelijkse keuzes. Zonder dat we er bij stil staan, worden we tijdens een gewone dag heel vaak verplicht om te kiezen.

 • Wil je een dessertje?
 • Ga je mee iets drinken?
 • Wil je iets doen voor me?
 • Kun je wat langer doorwerken?
 • Wil je me helpen in de tuin?
 • Kun jij op mijn kinderen babysitten?
 • ….

We zijn er ons niet bewust van, maar elke dag staan we opnieuw voor ontelbare keuzes. En heel vaak kiezen we ervoor om niet te kiezen, maar om het ons te laten overkomen. We zeggen ja en we gaan mee in de flow van wat zich aandient. Niks mis mee uiteraard. Het is gemakkelijk.

De vraag is echter wel of we hier dan ook echt gelukkiger van worden. Ik in elk geval vaak niet. Het is vooral de JA voor onze eigen keuzes en niet de JA aan anderen, wat ons gelukkig maakt.

Als je “ja" zegt tegen het ene, dan zeg je “nee" tegen het andere

Ja zeggen voor wat we zelf kiezen, betekent ook vaak een nee zeggen aan de wil van anderen. En dit is wat het zo lastig maakt, want we zeggen niet graag nee tegen vrienden, familie en al zeker niet tegen onze baas.


Eenvoudiger leven dankzij een levenskompas

Ik gebruik al enkele jaren een levenskompas. Het is een richtingaanwijzer, noem het persoonlijke regels voor een gelukkiger leven. En het helpt me om dagelijks de juiste beslissingen te nemen.

Een levenskompas geeft richting om ook in moeilijke momenten te kiezen voor wat past bij je eindbestemming.

Er zijn in totaal 8 levensdomeinen. 
Voor elk levensdomein kun jij andere richtlijnen hanteren.

Wat vind jij belangrijk op vlak van:

 • gezondheid
 • relaties
 • materiaal / je omgeving
 • vrienden en familie
 • spiritualiteit
 • persoonlijke groei
 • plezier, hobby’s, ontspanning
 • geld

Schrijf per levensdomein op wat jij belangrijk vindt.  


Een voorbeeld?

Voor mijn fysieke en mentale gezondheid, zijn dit alvast mijn afspraken met mezelf:

 • Ik zet dagelijks 10.000 stappen
 • Ik eet gezond (liefst koolhydraat arm en suikervrij)
 • Ik werk op zondag niet
 • Ik hou 2 avonden in de week vrij
 • Ik sport minstens 3 keer per week

Als iemand me vraagt of ik een ijsje wil, dan kan ik hier nee tegen zeggen … want ik eet geen suiker (tenzij op feestdagen en op restaurant).

Vraagt iemand om iets af te werken en ik moet hiervoor mijn zondag opofferen, dan doe ik het niet.

Uiteraard maak ik ook uitzonderingen, maar dan weet ik tenminste dat het een uitzondering is. Ik doe het bewust en ik kies bewust. Natuurlijk zijn deze richtlijnen erg persoonlijk en zul jij heel andere richtlijnen hebben voor je gezondheid.

 


Toch moeilijk om nee te zeggen? Gebruik de tijdsbuffer

Een erg gebruiksvriendelijke tool om je kiezen even uit te stellen (om dus een betere keuze te kunnen maken) is de tijdsbuffer. Vaak gaan we er foutief vanuit dat we in alle situaties ook direct een antwoord moeten geven of een stelling moeten innemen. Maar introverte mensen hebben – vaker dan extraverte mensen – bedenktijd nodig. De Tijdsbuffer bestaat uit 3 stappen: Stel je voor dat iemand op het werk je vraagt om een grote taak over te nemen.

 1. Vraag een tijdsbuffer. Hiervoor kun je een eigen zinnetje ontwikkelen zoals “oh, dank voor het vragen, maar dit moet ik eerst nakijken in mijn agenda”.
 2. Gebruik de tijdsbuffer. Neem de tijd om na te gaan of je de taak wil en kan overnemen.
 3. Bereid het gesprek voor met jouw collega en doe het gesprek

Even pauzeren helpt mij alvast bij het maken van de juiste keuze. Vaak zit de emotie hoog en is onze wilskracht wat minder. Weersta bijvoorbeeld maar eens een lekker ijsje …. je “goesting” schreeuwt JAAAA …. maar mijn lichaam zegt achteraf heel vaak nee.

Vraag: In welk levensdomein wil jij wat heldere richtlijnen omschrijven?

Geef jouw reactie:

14 berichten

Hilde
 

De tijdsbuffer is inderdaad een handige tool. Maar het is dat schuldgevoel achteraf dat meestal parten speelt....
Lees verder
Lees minder
Hilde
 

De tijdsbuffer is inderdaad een handige tool. Maar het is dat schuldgevoel achteraf dat meestal parten speelt....
Lees verder
Lees minder
DE MOT ILSE
 

Op mijn persoonlijk leven heb ik het soms moeilijk , zeker naar nabije personen
Lees verder
Lees minder
DE MOT ILSE
 

Op mijn persoonlijk leven heb ik het soms moeilijk , zeker naar nabije personen
Lees verder
Lees minder
Inge D'Hooge
 

Moet ik ook dringend leren om niet direct ja te zeggen, maar mezelf bedenktijd te geven. Laatst vroeg een vriend mij om voor de verjaardag van zijn vriendin (volgend jaar) voor 70 mensen vegetarisch te koken. Omdat mijn ego gestreeld werd antwoordde ik direct heel enthousiast ja. Achteraf besefte ik dat dit niet haalbaar was op meerdere vlakken. Waardoor ik moest terugkrabbelen en de vriendschap nu mogelijk op de helling staat. Een pijnlijke les.
Lees verder
Lees minder
Inge D'Hooge
 

Moet ik ook dringend leren om niet direct ja te zeggen, maar mezelf bedenktijd te geven. Laatst vroeg een vriend mij om voor de verjaardag van zijn vriendin (volgend jaar) voor 70 mensen vegetarisch te koken. Omdat mijn ego gestreeld werd antwoordde ik direct heel enthousiast ja. Achteraf besefte ik dat dit niet haalbaar was op meerdere vlakken. Waardoor ik moest terugkrabbelen en de vriendschap nu mogelijk op de helling staat. Een pijnlijke les.
Lees verder
Lees minder
Jack
 

Maar als je eerlijk en op tijd bij die vriend aangeeft wat je heeft geleid om "ja" te zeggen en wat je nu bezig houdt waardoor je "nee" gaat zeggen, dan kan die vriendschap toch niet op de helling komen te staan, tenzij het geen echte vriendschap betreft...
Lees verder
Lees minder
Jack
 

Maar als je eerlijk en op tijd bij die vriend aangeeft wat je heeft geleid om "ja" te zeggen en wat je nu bezig houdt waardoor je "nee" gaat zeggen, dan kan die vriendschap toch niet op de helling komen te staan, tenzij het geen echte vriendschap betreft...
Lees verder
Lees minder
Mariechristine
 

Ik herken het helemaal. Heb mijn kompas in beeld gebracht in een collage. Deze collage is al enkele jaren oud maar is zo basic dat ze nog steeds geldt. Ze werkt omdat ze in het zicht staat, in de woonkamer nu en daarvoor hing ze naast mijn bed. Kan ik zeker aanraden. In het najaar ga ik er een workshop rond doen voor de collega's. Of op vraag ook voor anderen. Voel je uitgenodigd om je kompas in beeld te brengen op een manier die bij jou past. Het suikervrij, lactosevrij en glutenvrij eten is nu pas "live" gegaan. Omdat ik nu eenmaal niet alles tegelijk kan bijsturen en omdat ik nu ik er klaar voor ben, de juiste therapeute heb gevonden. Mild zijn kan ik heel goed voor anderen en ondertussen ook voor mezelf. Dankjewel Jan voor de tip van het kompas, is een mooie metafoor.
Lees verder
Lees minder
Inge D'Hooge
 

Heb beide gedetailleerd en eerlijk uitgelegd, maar blijft toch in het verkeerde keelgat steken. Waardoor ik stilaan dezelfde bedenking krijg als wat jij oppert. Beetje laten bezinken, en we zien wel op termijn.
Lees verder
Lees minder
Inge D'Hooge
 

Heb beide gedetailleerd en eerlijk uitgelegd, maar blijft toch in het verkeerde keelgat steken. Waardoor ik stilaan dezelfde bedenking krijg als wat jij oppert. Beetje laten bezinken, en we zien wel op termijn.
Lees verder
Lees minder
Christine
 

Marie-Christine, er een collage van maken intrigeert me. Ik slaag er niet in om het voor mezelf klaar en duidelijk te krijgen op te schrijven. Ik lijk te veel algemene dingen in mijn kompas te zetten, heb het gevoel dat als ik in detail ga er veel te veel op mijn bord ligt... tips? hartelijke grtjs
Lees verder
Lees minder
Leslie Vervloet
 

De ja voor je zelf zou je gelukkig maken? Ik weet het zo nog niet. Ik ben iemand die erg graag kaartjes schrijft. Mijn mama wordt morgen 75 jaar , maar een paar maanden geleden heeft ze laten weten dat kaartjes niet meer welkom zijn ( dit na een ruzie die nu al 3 jaar duurt). Ok, zij wil geen kaartje, dus krijgt ze er geen. Maar daar kan ik niet mee leven, want dan is het net of alle deuren echt gesloten zijn. Aan de andere kant, als ik wel een kaartje stuur, ben ik egoïstisch omdat ik mijn eigen verlangen op de eerste plaats zet. Welke weg moet ik gaan ?
Lees verder
Lees minder
Leslie Vervloet
 

De ja voor je zelf zou je gelukkig maken? Ik weet het zo nog niet. Ik ben iemand die erg graag kaartjes schrijft. Mijn mama wordt morgen 75 jaar , maar een paar maanden geleden heeft ze laten weten dat kaartjes niet meer welkom zijn ( dit na een ruzie die nu al 3 jaar duurt). Ok, zij wil geen kaartje, dus krijgt ze er geen. Maar daar kan ik niet mee leven, want dan is het net of alle deuren echt gesloten zijn. Aan de andere kant, als ik wel een kaartje stuur, ben ik egoïstisch omdat ik mijn eigen verlangen op de eerste plaats zet. Welke weg moet ik gaan ?
Lees verder
Lees minder

Laat een reactie achter

Welk type ben jij?
Krijg meteen antwoord.

Beantwoord 18 vragen in slechts 2 minuten.
Krijg direct je resultaat en GRATIS waardevolle tips. 

Doe de test

Spreekt dit jou aan?


Of je nu je bestemming zoekt, obstakels wil overwinnen of jezelf wil overtreffen, ik sta voor jou klaar.
Bel +32 477 98 37 37 of contacteer mij.