START hier Ontdek Je Bestemming Overwin Obstakels Overstijg Jezelf

Hou jij jezelf KLEIN door negatieve gedachten en belemmerende overtuigingen?

photo-1544459497-783e324e9b09

Negatieve gedachten over jezelf of belemmerende overtuigingen houden heel wat mensen klein, inclusief mezelf voor een hele lange tijd. En hoe jammer is dat nu dat mensen niet al hun mogelijkheden aangrijpen om te gaan voor wat ze belangrijk vinden? In dit artikel duik ik in het thema “belemmerende overtuigingen” en hoe je ze kunt omkeren.

Bang dat ze me zou uitlachen en afwijzen ....

Toen ik een jongetje van 10-11 jaar was, ging ik in de paasvakantie mee op vakantiekamp naar Nieuwpoort. Ik herinner het me nog alsof het gisteren was. Ik onthou dat we er zeer veel leuke spelletjes deden en dat er ook erg veel leuke vriendjes waren. Traditioneel was er de laatste avond een fuif. Ik zie mezelf nog steeds langs de kant staan in plaats van op de dansvloer. Ik vond van mezelf dat ik niet kon dansen, dus deed ik het niet. En toen er een slow werd gedanst, dan wou ik wel dansen met dat ene meisje … maar ik was ervan overtuigd dat dat meisje “nee” zou zeggen want ik voelde mezelf minder dan al die andere jongens. Dus waarom zou ze dan ook “ja” zeggen. Ik was bang dat ze me zou uitlachen en afwijzen.

Het is maar een kleine anekdote, maar wellicht erg herkenbaar. We houden ons in heel veel situaties klein en we zetten een rem op onszelf door onze negatieve overtuigingen. En die overtuigingen zijn erg hardnekkig en sijpelen door in alles wat je doet. Zo moet ik bijvoorbeeld nog steeds opletten dat ik in mijn teksten die ik schrijf niet te vaak verkleinwoorden gebruik. Want ook in mijn teksten hou ik mezelf al wel eens klein. Ik denk soms dat ik te dik ben. Ik denk dat niemand me leuk vindt.

Maar ik geloof niet alles wat ik denk.

Herken je deze voorbeelden van belemmerende of remmende overtuigingen?

 • ik ben te klein
 • ik ben niet goed genoeg
 • ze zullen mij nooit aannemen
 • ik ben niet handig genoeg
 • ik ben niet goed met computers
 • ik ben te jong
 • ik ben te oud
 • ik verdien het niet
 • wat zullen ze van me denken
 • ik ben niet muzikaal
 • ik kan niet dansen
 • ik ben niet creatief
 • ik kan niet schrijven
 • ik ben niet sociaal
 • ...

Een laag of negatief zelfbeeld is vreemd genoeg een erg vaak voorkomende struikelblok bij drukbezette mensen. Heel vaak zijn drukbezette mensen, people pleasers, die alles doen voor anderen … maar weinig rekening houden met zichzelf en wat hun eigen doelen in het leven zijn. En wellicht herken je een aantal van de bovenstaande belemmerende overtuigingen.


Waarom belemmerende overtuigingen ooit goed waren

Het nut van negatieve gedachten of belemmerende overtuigingen is dat we niet onbezonnen te werk gaan. Toen de dieren nog spraken en er constant gevaar was voor je leven (andere stammen, gevaarlijke dieren, … ), was het net goed om constant een oogje in het zeil te houden en jezelf vooral niet te groot te wanen. Je wou overleven en dus was het goed om “gevaar” te scannen. Nu doen we dat nog steeds, maar is dat nog nodig?


Deze mechanismen houden negatieve overtuigingen in stand

Er zijn verschillende manieren om je bewust te worden van hoe je denkt. Het is namelijk mogelijk om jezelf te observeren en te ontdekken hoe je brein werkt. Een van die manieren is Vipassana Meditatie of inzichtsmeditatie. Je observeert wat er zich aandient, zonder er op in te gaan. Enkel te observeren en te benoemen. Zo ben ik voor mezelf tot een aantal “mechanismen” gekomen die negatieve overtuigingen in de hand werken.

5 mechanismes die je niet helpen:


1. Een sterke innerlijke criticus

Je hebt wellicht al opgemerkt dat je een stemmetje in je hoofd hebt. Wanneer zo'n innerlijke dialoog gaat over hoe slecht je wel bent, of hoe dik je wel bent, je ingeeft wat je allemaal moet doen ... wel dan spreken we over een sterke innerlijke criticus.


2. Gedachtelezen:

Je denkt dat je weet wat anderen denken? En die andere ... die denkt slecht over jou? Wel dan heb je last van "gedachtenlezen".


3. Zwart-wit denken:

Ofwel ben je super in vorm, ofwel helemaal uit conditie ... ? Dan ben je een zwart-wit denker.


4. Streven naar perfectie

Als alles perfect moet zijn. Wanneer je iets niet doet omdat je weet dat het toch niet goed zal zijn. Dan heb je wellicht last van "perfectiedrang".


5. Jezelf voortdurend vergelijken met anderen

Wanneer je steeds kijkt naar anderen, hoe zij het doen... hoe creatief zij wel zijn, of hoe ver zij kunnen lopen .... dan vergelijk je jezelf teveel met anderen. Start met te kijken naar jezelf en vanwaar jij komt. Enkel jouw reis telt!


Kun je beperkende overtuigingen veranderen?

Ja ! Maar het vraagt tijd, inzet en inspanning. Het gaat niet vanzelf. Ik heb een Werkboek gemaakt met super goede oefeningen die inzicht geven in hoe jij denkt en je helpen om op een constructievere manier met belemmerende overtuigingen om te gaan. Ideaal voor mensen die hun zelfvertrouwen willen laten groeien en stappen willen zetten naar een sprankelend leven ;-)

Download hier dit werkboek:

Banner Werkboek Positief omgaan met Negatieve gedachten

Geef jouw reactie:

43 berichten

Jan Jacobs
 

Ik steek graag van wal :-) Dit zijn mijn positieve affirmaties: ik ben een succesvolle coach ik ben sportief Ik ben vol zelfvertrouwen Ik ben het waard om lief te hebben Ik kan alles bereiken wat ik wil Ik hou van mijzelf ik ben financieel onafhankelijk Ik ben in staat om elke dag positief te denken
Lees verder
Lees minder
Vansweevelt Maria
 

ik ben goed zoals ik ben ik zie mezelf graag
Lees verder
Lees minder
Ann
 

Het gaat al beter maar... ik heb nog veel werk aan mezelf
Lees verder
Lees minder
Hansoul Stefaan
 

De twijfel over wie ik ben bevestigd alleen dat ik het al ben
Lees verder
Lees minder
Leni
 

Ik ben in staat om mij te houden aan de afspraak die ik met mij zelf maak! En door dit uit te spreken deel ik de afspraak met de ander en ik zou zelfs de ander kunnen vragen mij te ondersteunen.
Lees verder
Lees minder
Yvonne Van Bree
 

Ik ben de liefde en heb de kracht om te zijn wie ik ben.
Lees verder
Lees minder
Ann Casimira Van Goidsenhoven
 

Dat is een hele mooie Stefaan, die pak ik mee :-)
Lees verder
Lees minder
dejonghe
 

ik sta open voor een nieuwe relatie
Lees verder
Lees minder
Ilse
 

Ja, ik ga nu bij een psycholoog want kom er niet uit , voel me alleen en heb nergens zin in
Lees verder
Lees minder
Van Noten Gerda
 

Ik Ik ben tevreden met mezelf en vind dat ik het steeds beter doe in mijn leven
Lees verder
Lees minder
Van Noten Gerda
 

Ik Ik ben tevreden met mezelf en vind dat ik het steeds beter doe in mijn leven
Lees verder
Lees minder
Els Van Assche
 

Ik voel me goed in mijn vel, ben een paar kilo's teveel in hun opzicht maar ze moeten mij maar nemen zoals ik ben. Zoniet ben ik ze liever kwijt dan rijk.
Lees verder
Lees minder
Bea
 

Ik ben momenteel bezig met een sollicitatie. Op dit moment ben ik al geselecteerd voor de 2de selectieronde. Nu komt het erop aan om in mezelf te geloven en de werkgever de kans te geven om zijn verwachtingen en de mogelijkheden binnen de job te verduidelijken. Mijn gedachten mogen mezelf dit keer niet in de weg staan, de weg ligt voor me open. Het beste wat ik kan doen in dit geval is mezelf zijn. Eerlijk duurt nog steeds het langst. Tweede wat ik wil aanpakken is mijn minderwaardigheidsgevoel. Voor het kerstfeest je bij mijn zoontje op school wordt een beroep gedaan op de bakken de mama's/papa's. Waar ik steeds vind dat een ander altijd beter en lekkerder kan bakken dan ikzelf, zal ik dit jaar gewoon zelf iets bakken. Zonder nadenken, gewoon doen. Zo draag ook ik bij aan een gezellig kerstfeest.
Lees verder
Lees minder
rosti
 

mijn positieve affirmaties : * ik ben goed zoals ik ben * ik zit niet meer in wat anderen van me denken, wat ik van mezelf vind, telt! * ik ben de belangrijkste persoon in mijn leven *ik ben het waard om rust te nemen *ik neem tijd voor mezelf want ik heb 't nodig ik noteer dit op kaartjes .. in periodes ..haal ik ene kaartje boven dan 't andere .. het luidop tegen jezelf in spiegel zeggen.. heeft meer effect dan 't stil lezen.. mvg rosti
Lees verder
Lees minder
Helga van der heyden
 

Er zal een goede reden zijn...
Lees verder
Lees minder
Patricia De Noyette
 

Ik hou van mezelf, mijn zelfvertrouwen groeit, mijn angsten verdwijnen, mijn meevallers zullen toenemen, ik ga de toekomst positief tegemoet, ik leef mijn eigen leven, ik doe de dingen waar ik mij goed bij voel, ik voel mij gewapend tegen negatieve aanvallen, innerlijke rust en liefde zijn mijn bondgenoten.
Lees verder
Lees minder
Patricia De Noyette
 

Ik hou van mezelf, mijn zelfvertrouwen groeit, mijn angsten verdwijnen, mijn meevallers zullen toenemen, ik ga de toekomst positief tegemoet, ik leef mijn eigen leven, ik doe de dingen waar ik mij goed bij voel, ik voel mij gewapend tegen negatieve aanvallen, innerlijke rust en liefde zijn mijn bondgenoten.
Lees verder
Lees minder
esther
 

Ik kan al steeds meer uit het vergelijk blijven. Ik heb best al na al die jaren een pak bagage en kennis op zak. Ik mag best eens verkeerde keuzes maken. Vanuit fouten kan je veel meer leren dan op het veilige pad te lopen.
Lees verder
Lees minder
Jan Jacobs
 

Heel mooi Esther, je mag inderdaad verkeerde keuzes maken. Het klopt helemaal dat je vanuit fouter leert hoe het anders of beter kan. Veel succes op je weg!
Lees verder
Lees minder
Jan Jacobs
 

Heel mooi Esther, je mag inderdaad verkeerde keuzes maken. Het klopt helemaal dat je vanuit fouter leert hoe het anders of beter kan. Veel succes op je weg!
Lees verder
Lees minder
Suzy
 

ik bouw mijn praktijk succesvol en met zelfvertrouwen. Mijn motivatie groeit elke dag.
Lees verder
Lees minder
Suzy
 

ik bouw mijn praktijk succesvol en met zelfvertrouwen. Mijn motivatie groeit elke dag.
Lees verder
Lees minder
Grit
 

Momenteel, heel hard bezig om een opleiding te mogen volgen, ik weet dat ik ze aankan. Maar de mogelijkheid om ze te mogen doen en zo mijn leven een betere wending te geven nadat de helft al gepasseerd is door een 'olifanten verhaal' is nog een flink obstakel. Het zou mij eindelijk de innerlijke genoegdoening geven om nadien een job uit te oefenen dat op mijn lijf geschreven is en ook niet onbelangrijk, ik zou eindelijk (door de voorgaande olifanten jaren ??) financieel beter mijn gezin kunnen onderhouden. Nu nog de maatschappelijke systemen overwinnen, not easy, but giving it a go!
Lees verder
Lees minder
Diane van Hemsbergen
 

Ik streef niet naar perfectie want ik ben verre van perfect Ik vergelijk me niet met anderen want dan maak ik me helemaal gek.
Lees verder
Lees minder
Vera
 

Ik probeer meestal de goede wolf te voeden en zorg beter voor mezelf dan vroeger
Lees verder
Lees minder
Jolien
 

Mijn positieve affirmaties,elke dag worden ze opgezegd voor de spiegel: -ik ben het waard, lk ben goed genoeg - ik ben meer dan goed genoeg in mijn job - ik verdien het om liefde te geven en liefde te krijgen
Lees verder
Lees minder
Rita hoornaert
 

Ik ben in staat om mijn eigen leven te leiden ,en positief verder door het het leven te gaan sinds de dood van mijn man twee jaar geleden.
Lees verder
Lees minder
Jan Jacobs
 

Heel mooi Rita, dank je wel voor je reactie
Lees verder
Lees minder
An
 

Ik ben een open boek en communiceer zoals de beste! Ik ben vriendelijk en meegaand. Het is goed zoals het nu is. Ik ben meester van mezelf. Ik geniet van de anderen en laat hen ook toe in mijn leven. Ook anderen hebben een positieve inbreng. Ik ben bereid hiernaar te luisteren en te handelen.
Lees verder
Lees minder
Conrad.Devry.
 

Ik heb eindelijk mijn leven in eigen handen. Ik zit in een echtscheiding EOT en heb ons huis ingekocht. Vanaf nu is het mijn leven en van de kinderen. Ik ben goed zoals ik ben. Ik word gewaardeerd voor wie ik ben ;heb toffe collega's. Ik geloof in mezelf en dat is mijn wilskracht. Ik ga meer sporten, fietsen ,zwemmen, wandelen.
Lees verder
Lees minder
Lisa
 

Ik heb een lange tijd affirmaties gebruikt. Van mijn 17-20j heb ik lange tijd met briefjes in mijn broek rondgelopen. Ik schreef ook vaak nieuwe bij een nieuwe situatie. Het hielp zeer goed. Maar nu bijna 22, pas afgestudeerd, terug ingeschreven op de universiteit. Ik zou dankbaar en blij moeten zijn. Maar ik ben het niet. Ik weet dat ik blij mag zijn maar het lukt me niet spontaan. Het opschrijven van affirmaties lukt me ook niet meer. Vijf tot twee jaar geleden geloofde ik erin. Ik stond 110% achter het nut van het systeem. Nu niet meer. Ik begon hier met het noteren van mijn affirmaties. Maar ik geloof ze niet meer. Moet ik ze dan toch opschrijven en blijven lezen totdat ik er wel terug in geloof. Het lijkt me allemaal geen nut meer te hebben.
Lees verder
Lees minder
vivapo
 

Dit zijn mijn positieve affirmaties: Ik hou van mezelf Ik geloof in mezelf ik ben een enthousiasmerende begeleider ik ben creatief Ik ben in staat om een online cursus uit te werken Ik kom tegemoet aan een behoefte van slechtzienden en zienden ik ben een succesvolle coach
Lees verder
Lees minder
Petra
 

Ik ben al een hele weg gegaan. Heb nog een hele weg te gaan, Heb veel liefde te geven en wil graag geliefd worden. Zet deze week weer een belangrijke en niet evidente stap in het traject, maar durf het omdat ik weet dat het de enige weg voorwaarts is.
Lees verder
Lees minder
Sylvia
 

Ik voel mij heel traag sterker en zelfzekerder worden,ik vind het ook leuk om al die reacties van andere mensen te lezen,dan weet ik dat ik niet alleen ben!!(wat ik veel dacht)
Lees verder
Lees minder
Marie-Pascale Vandevijver
 

tijdens mijn opleiding tot Sensikidscoach vond ik het een eyeopener dat ik mezelf kan en mag zijn, ik ben oké zoals ik ben . Nu werk ik voor mezelf rond: ik hoef niet perfect te zijn . ik kan iets NU nog niet (not yet ),maar ik groei elke dag. Ik kan volhouden, ik ben een vechter, ik heb veel kracht Yes I can ,en tegen mijn kinderen:yes you can en yes we can ik hou van kinderen ik ben erg meevoelend ik hou van mijn glimlach als ik goed kijk zie ik elke dag iets moois
Lees verder
Lees minder
Monique Van den Bogaert
 

Ik kan meer en meer relativeren. Ik kan best grappig uit de hoek komen en mensen doen lachen.
Lees verder
Lees minder
Monique Van den Bogaert
 

Ik kan meer en meer relativeren. Ik kan best grappig uit de hoek komen en mensen doen lachen.
Lees verder
Lees minder
Margo
 

Ik probeer te zijn wie ik ben. Ik ben in staat mijn grenzen beter aan te geven Ik vraag door als het mij niet duidelijk is ook al ben ik soms nog bang dat ik daarmee de ander zal ontstemmen. Ik ben zorgzaam Ik heb veel empathie Ik ben creatief Ik ben me er van bewust dat mijn affirmaties ook mijn valkuil kunnen zijn Ik ga alleen om met oprechte mensen Door deze affirmaties over mezelf op te schrijven heb ik het idee van "bescheiden zijn over jezelf" een beetje kunnen loslaten.
Lees verder
Lees minder
Ria Berkvens
 

Ik zorg goed voor mezelf 1) door het volhouden van sporten bij rugscholing en fitness. 2) door ook consequent thuis oefeningen te doen 3) door deel te nemen aan Yogasessies 4) op tijd een pauzeknop in te drukken en op "adem" te komen 5) goed afwegen welke keuze ik in mijn job ga maken in een tijd van verandering (alles digitaal) zodat het evenwicht tussen werk en privé goed blijft behouden 6) door grenzen te stellen bij mijn kinderen: ik kan goed zijn door ook eens nee te zeggen of door mijn gedacht te zeggen Door goed voor mezelf te zorgen, zorg ik ook goed voor een ander.
Lees verder
Lees minder
Ria Berkvens
 

Ik zorg goed voor mezelf 1) door het volhouden van sporten bij rugscholing en fitness. 2) door ook consequent thuis oefeningen te doen 3) door deel te nemen aan Yogasessies 4) op tijd een pauzeknop in te drukken en op "adem" te komen 5) goed afwegen welke keuze ik in mijn job ga maken in een tijd van verandering (alles digitaal) zodat het evenwicht tussen werk en privé goed blijft behouden 6) door grenzen te stellen bij mijn kinderen: ik kan goed zijn door ook eens nee te zeggen of door mijn gedacht te zeggen Door goed voor mezelf te zorgen, zorg ik ook goed voor een ander.
Lees verder
Lees minder
Nancy Martens
 

Ik geloof in mezelf ! Soms dwaal ik daar vanaf, als ik mijn oren laat hangen aan mensen die van nature muggezifters zijn en in alles wat je doet, toch iets negatiefs vinden. Ik kan meer dan men soms denkt. Ik weet mensen hierdoor wel eens te verrassen.
Lees verder
Lees minder
Kristien
 

Ik behaalde een diploma hoger onderwijs dus dat wil best wel iets zeggen Ik kan humoristisch uit te hoek komen en ben best wel leuk gezelschap Ik heb een goede kijk op hoe iets moet worden aangepakt en ben creatief genoeg om op nieuwe uitdagingen in te gaan Wie mij wil vinden, weet mij wel te vinden: ondertussen ben ik toch al wat ingeburgerd en weten anderen wel welk vlees ze met mij in de kuip hebben attent zijn en enthousiast zijn, zijn belangrijke facetten in contact met mensen
Lees verder
Lees minder
Kristien
 

Ik behaalde een diploma hoger onderwijs dus dat wil best wel iets zeggen Ik kan humoristisch uit te hoek komen en ben best wel leuk gezelschap Ik heb een goede kijk op hoe iets moet worden aangepakt en ben creatief genoeg om op nieuwe uitdagingen in te gaan Wie mij wil vinden, weet mij wel te vinden: ondertussen ben ik toch al wat ingeburgerd en weten anderen wel welk vlees ze met mij in de kuip hebben attent zijn en enthousiast zijn, zijn belangrijke facetten in contact met mensen
Lees verder
Lees minder

Laat een reactie achter

Welk type ben jij?
Krijg meteen antwoord.

Beantwoord 18 vragen in slechts 2 minuten.
Krijg direct je resultaat en GRATIS waardevolle tips. 

Doe de test

Spreekt dit jou aan?


Of je nu je bestemming zoekt, obstakels wil overwinnen of jezelf wil overtreffen, ik sta voor jou klaar.
Bel +32 477 98 37 37 of contacteer mij.