START hier Ontdek Je Bestemming Overwin Obstakels Overstijg Jezelf

Succes als introvert in een extraverte wereld

photo-1559016795-52532bd5cd06

Introverte mensen hebben dezer dagen één groot nadeel: ze leven in een (overwegend) extraverte wereld. Niet moeilijk als je weet dat 66% van de mensen overwegend extravert is en slechts 33% zich introvert kan noemen. In dit artikel ga ik dieper in op de verschillen en geef ik enkele tips hoe je als introverte persoon kunt “overleven” in een extraverte wereld.


Wat is er mis met introvert zijn?

Eerst twee misverstanden uit de wereld helpen. Telkens wanneer ik praat of schrijf over “introverte mensen”, dan krijg ik direct de reactie “en wat is er dan wel mis met introvert zijn”. Daarom start ik dit artikel graag met dit grote misverstand uit de wereld te helpen.

Wat is er dus mis met introvert zijn? Het antwoord is simpel: niks, niks, niks … nada … helemaal niets! Is een extravert dan beter dan een introvert? Natuurlijk niet!
 En omgekeerd ook niet. Het gaat helemaal niet over goed of fout, meer of minder... Het gaat over jezelf beter leren kennen. Je eigen sterktes leren kennen en weten waar jij kunt in groeien.
 In je leven heb je doelen en om die doelen te bereiken heb je vaardigheden nodig. Soms kan het zijn dat je van nature bepaalde vaardigheden niet bezit, maar wel nodig hebt om je doel te bereiken. Stel je voor dat je als introverte persoon een eigen onderneming wil starten, wel dan zul je moeten leren hoe je op jouw manier jezelf in de aandacht kunt brengen… zonder over je eigen grenzen te gaan.

Een tweede misverstand is dat asociaal gedrag of verlegenheid iets te maken zou hebben met een introverte persoonlijkheid. Net zoals introverte mensen, kunnen ook extraverte mensen verlegen zijn. Wellicht is de perceptie ontstaan omdat introverte mensen graag alleen zijn om hun batterijen op te laden. Ze krijgen dus energie door alleen te zijn. Extraverte mensen krijgen net energie door tussen mensen te zijn.


Introvert, extravert, ambivert?

Even het verschil scherp stellen tussen introverte en extraverte mensen:
 Carl Gustav Jung heeft heel wat van zijn leven kunnen spenderen aan onderzoek naar de verschillende persoonlijkheden. Hij was zelf een introverte persoonlijkheid en had het geluk erg rijk getrouwd te zijn... hij had het brein en het geld. En het mag gezegd, zijn onderzoek is van ontzettend veel waarde geweest voor de psychologie van vandaag.


Dit zijn de kwaliteiten en valkuilen van introverte mensen:

Introverte mensen zijn rustiger types, ze observeren en ze voelen zich in onbekend gezelschap niet snel thuis. Ze zijn ook liever alleen dan in een groep. Kwaliteiten: rustig, bescheiden, bedachtzaam, doorzetter, geduldig, zorgvuldig, goede luisteraar, gedisciplineerd, toegewijd, kan goed analyseren, observator, Valkuilen (of uitdagingen): traag, koppig, passief, pietluttig, gesloten, star, afstandelijk, te kritisch (muggenziften)


Kwaliteiten van extraverte mensen:

Extraverte mensen, die herken je aan hun enthousiasme, hun actie-gerichtheid, hun assertiviteit. Zij vinden het fijner om met andere mensen samen te zijn dan om alleen te zijn. Kwaliteiten: enthousiast, openhartig, spontaan, direct, speels, levendig, zelfverzekerd, daadkrachtig, initiatiefrijk Valkuilen (of uitdagingen): fanatiek, loslippig, opdringerig, chaotisch, van de hak op de tak, arrogant, drammerig


Ohja, … er zijn ook nog ambiverte mensen

Er zijn ook mensen die zich op de schaal tussen introversie en extraversie niet helemaal kunnen plaatsen. Dit zijn mensen die zowel introverte als extraverte kenmerken hebben, erg situationeel gebonden dus. Die mensen horen in de categorie van “ambiverte” mensen.


Succesvol als introvert in een extraverte wereld?

1. Wees jezelf (dat is al moeilijk genoeg) Introverte mensen hebben de neiging om zich te laten meeslepen door extraverte mensen. Alsof extravert gedrag de norm is. Tracht jezelf te zijn, met al jouw mooie kwaliteiten als introverte persoon (kijk in het lijstje hierboven voor algemene kwaliteiten).


2. Plan voldoende "alleen-tijd" Als introverte persoon krijg jij energie door alleen te zijn of even alleen met jezelf bezig te zijn. Dus wees af en toe lekker egoïstisch en zorg goed voor jezelf.


3. Minder pieker, meer doen Introverte mensen denken veel, observeren en denken nogmaals. Na- of voordenken is zeer goed… maar met denken alleen geraak je niet ver. Het denken slaat ook al snel over in piekeren. Dus leer hoe je meer gedaan krijgt met minder piekeren. Check zeker de training minder piekeren, meer bereiken.


4. Ga voor de stretchzone Groeien doe je niet in je comfortzone, wel in de stretchzone. Ga dus op zoek naar dingen waarvan jij kriebels krijgt in je buik en experimenteer. Extraverte mensen doen dit eerder spontaan. Introverte mensen hebben een klein zetje nodig.


5. Kom op voor jezelf Een mooie kwaliteit van introverte mensen is dat ze vaak anderen voor laten gaan. Maar, als je iedereen voor laat gaan .. wanneer is het dan aan jou? Assertiviteit, op een respectvolle manier, is een goede eigenschap en is broodnodig als introverte persoon.


Vraag: ben jij introvert, extravert … of ambivert en wat zie jij als jouw grootste uitdaging?

Geef jouw reactie:

6 berichten

vera
 

Ik denk dat ik ambivalent zijn en het is mijn grootste wens om in relaties mijn eigen ik kunnen te zijn
Lees verder
Lees minder
Jan Jacobs
 

Dank je wel voor je reactie! Heb je ook een idee van wat er nu in de weg staat om jezelf te zijn in relaties?
Lees verder
Lees minder
Mari Elle
 

Ik ben duidelijk een introvert persoon, ik kan mij er helemaal in vinden. Ik zou willen dat ik soms wat extraverter was. Opkomen voor jezelf is nodig in deze maatschappij.
Lees verder
Lees minder
vera
 

Niet onmiddellijk.. Behalve dan te onzeker?
Lees verder
Lees minder
brunovanheckeHecke
 

Beetje late reactie hier maar was getriggerd om dit artikel te lezen door een Tweet. Wat is dat toch leuk hé, die sociale media, je klikt en bent weer vertrokken om iets te schrijven ;-) Enfin, ik denk als ik zo naar mezelf kijk, dat ik een ambivert ben met heel veel van de twee kanten... Of dat met mijn sterrenbeeld te maken heeft (18 juli is op het einde van de kreeft en streelt al bijna de leeuw) weet ik niet maar soms is het wel verrassend als je er wat over opzoekt of leest... Op zich opent ambivert zijn heel veel mogelijkheden denk ik en die heb ik ook al wel benut nu en in het verleden (en hopelijk ook nog in de toekomst). Ben wellicht daardoor ook af en toe wel eens flink tegen de muur gebotst. Het gevaar dat ik een beetje zie hierin is dat je daardoor regelmatig in een soort spreidstand kunt terechtkomen en (heel) veel hooi op de vork neemt, wellicht door het denk- en het doewerk te intens te combineren. Zeker niet makkelijk om er op een goede en gezonde manier mee om te gaan. Denk dat een cursuske mindfulness wellicht op zijn plaats is. Dat is een "lead" Jan ;-) groetjes Bruno
Lees verder
Lees minder
Jan Jacobs
 

Dag Bruno, Geen enkele reactie is ooit te laat :-) Dank je wel daarvoor! Hoe je het beschrijft, klinkt het erg herkenbaar. Die spreidstand ken ik ook ... teveel hooi op de vork, een te grote wilskracht soms :-). Dank je wel voor de lead. Ik zal kijken wat mogelijk is :-) Groetjes en een fijn weekend!
Lees verder
Lees minder

Laat een reactie achter

Welk type ben jij?
Krijg meteen antwoord.

Beantwoord 18 vragen in slechts 2 minuten.
Krijg direct je resultaat en GRATIS waardevolle tips. 

Doe de test

Spreekt dit jou aan?


Of je nu je bestemming zoekt, obstakels wil overwinnen of jezelf wil overtreffen, ik sta voor jou klaar.
Bel +32 477 98 37 37 of contacteer mij.