START hier Ontdek Je Bestemming Overwin Obstakels Overstijg Jezelf

Beter eten, bewegen en slapen? Mijn ervaring, tips en tools

photo-1552674605-db6ffd4facb5

"Een gezonde geest in een gezond lichaam", we weten dat het belangrijk is ... en toch is dit niet altijd evident om vol te houden. Ik weet uit eigen ervaring wat het is om erg ongezond te leven en .. sinds enkele jaren ook wat het is om gezonder te leven. Mijn productiviteit en mijn levenskwaliteit is er enorm door toegenomen en ik wens het iedereen toe. In dit artikel laat ik je even binnenkijken in mijn dagelijkse gewoontes op vlak van gezondheid.


De verandering ...

Sinds mijn vader gestorven is in 2007 aan een hartaanval, ben ik me veel bewuster geworden van het belang van een gezonde levensstijl. Toen, in die tijd, woog ik een dikke 106 kg, bewoog ik amper, had ik veel stress en was ik me helemaal niet bewust van wat ik at. Om maar te zeggen, enkele keren frietjes per week was voor mij een feest. Toen ik mijn vader verloor, werd ik me plots wel heel erg bewust van wat een ongezonde levensstijl kon veroorzaken. Ik had helemaal geen zin om ook op zo’n manier mijn einde te veroorzaken. Daarom nam ik de beslissing om aan mijn gezondheid te werken.

Ik volgde heel wat extra opleidingen om rond stress te werken. Het bracht me ook bij een hele nieuwe levensstijl: een leven geïnspireerd op het Boeddhistische pad. Vervolgens zocht ik een diëtiste op en ging aan de slag met de overtollige kg’s. Van 106 ging ik naar een 76kg. Dus 30 kg minder. Intussen ben ik op een stabiel niveau gekomen van tussen de 80 tot 85 kg.

Bewegen is voor mij ook erg belangrijk geworden. In 2008 startte ik met joggen en ben sindsdien niet meer gestopt. Intussen heb ik heel wat halve marathons gelopen en ook mijn eerste marathon (de marathon van Antwerpen), allemaal bijzonder mooie ervaringen. In 2014 was mijn doel om 1000km te lopen op een jaar en heb ik ruimschoots behaald (dat is vanuit Mechelen tot over Lyon). In 2015 is mijn doel om 1200km te lopen (dat is van in Mechelen tot over de Spaande grens). Spannend, maar ik denk wel dat ik dit doel ga halen.


Meten is weten

Er zijn ook een aantal tools die me hierbij geholpen hebben. Ik werd lid van de quantified self club, een beweging die zoveel mogelijk gegevens tracht te verzamelen over het eigen lichaam: gewicht, bloeddruk, cholesterol, slaap, beweging, … . Die cijfers geven inzicht en helpen om een gezonde levensstijl aan te houden of te verbeteren. Het is trouwens een club die steeds groter wordt, gepersonaliseerde geneeskunde is the next big thing.


Hoe meet ik mijn gegevens?
Wel, ik beschik over

Het klinkt misschien alsof ik hier de hele dag mee bezig ben, maar in werkelijkheid loopt dit gewoon op de achtergrond. Ik doe wat ik te doen heb, en misschien focus ik me 15 minuten op een dag op deze gegevens. Dat is 2% van mijn hele dag. Beter eten, bewegen en slapen voor meer productiviteit


Beter eten, bewegen en slapen voor meer productiviteit

Gezond eten, meer bewegen en goed slapen is niet alleen goed voor je lichaam, maar een gezonde levensstijl is ook cruciaal voor je productiviteit. Dat ervaar ik althans de voorbije jaren. Enige tijd geleden verscheen er ook een erg goed boek over: Eat, Move, Sleep. Wat een inspirerend boekje. Je kunt er heel wat gratis tools vinden op de website, plus een 30 dagen plan om te werken aan een betere levensstijl en je productiviteit.


Wat zijn voor mij de grootste lessen en wat pas ik toe?

 • 8 uur slaap is essentieel: lang heb ik gedacht dat ik meer kon doen door minder te slapen. De werkelijkheid is dat hoe minder ik slaap, hoe minder productief ik ben. Dus de mythe van vroeg opstaan en meer doen werkt niet bij mij. Ik heb 8 uur slaap nodig en dan voel ik mij enorm goed.
  .
 • 10.000 stappen per dag is aangewezen. Op dagen waarop ik niet jog, was het moeilijk om aan deze stappen te komen. Desnoods doe ik 's avonds een extra wandeling om toch aan mijn 10.000 stappen te komen. Je zou ervan versteld staan hoe inactief je soms bent. De dagen waarop ik niet loop, kom ik soms rond 16u maar aan een 1500 stappen. Heel wat werk voor de boeg dan om dat in te halen. Het wandelen of joggen is ook erg goed voor mijn inspiratie en ontspanning. Dus verschillende vliegen in 1 klap.
  .
 • mijn eten bestaat vooral uit groenten, fruit, noten, havermout, eieren, vlees, vis en ik beperk in grote mate alles wat koolhydraten en suiker bevat. Het komt in grote mate overeen met wat men noemt "het Paleo-dieet". Ik maak het ook zo simpel mogelijk door er een dagelijkse gewoonte van te maken, ik eet bijvoorbeeld elke middag een slaatje en daar hoef ik dus verder niet meer over na te denken.
  .
 • van suiker en koolhydraten val ik in slaap en vliegen de kg’s erbij. Ik wist al langer dat suiker en koolhydraten niet gezond waren. Mijn dieet bestond ook uit een suiker en koolhydratenarm dieet, maar dit boek bevestigde het nogmaals en ik besloot opnieuw een dieet op te zoeken zonder brood, pasta, aardappelen, of toegevoegde suikers. Er zijn heel wat goede boeken over te vinden: denk maar aan SmakelijkPuur genieten, De Voedselzandloper, etc…
  .
 • alcohol beperken: alcohol helpt mijn productiviteit de dag erna helemaal om zeep. Dus als ik morgen een belangrijke productieve dag voor de boeg heb, drink ik geen druppel. Concreet wil dit zeggen dat enkel zaterdagavond alcohol gepermitteerd is. Maar ik merk dat ik zelfs dat niet nodig heb.

Voor alle duidelijkheid, dit zijn dingen die ik persoonlijk toepas en waar ik me goed bij voel. Iedereen moet voor zichzelf uitmaken wat bij zich past. Op een gezond en goed leven!


Vraag: Wat pas jij al toe of welke tip wil jij graag toevoegen?

Geef jouw reactie:

6 berichten

Ellen
 

Prima artikel! Ik ben wel niet helemaal akkoord met je deeltje over "Vroeg opstaan, meer doen". Ik slaap ook 8u per nacht maar ik merk wel dat als ik om 6u opsta, ik meer gedaan krijg dan als ik om 7u opsta. Ik ga dan ook vroeg slapen, om 21u30-22u lig ik in mijn bed. Dit werkt voor mij beter dan om 22u30 gaan slapen en later opstaan. Verder vind ik het jammer dat de activitytrackers bijna allemaal een app voor tablet of smartphone hebben en er weinig zijn die je kan syncroniseren met een gewone pc (ofwel zijn ze heel duur, ofwel heel omslachtig ofwel niet accuraat).
Lees verder
Lees minder
Jan Jacobs
 

Dank je wel Ellen! Ik ben het helemaal eens met jou over vroeg opstaan. Bij mij is het ook zo, hoe vroeger ik opsta, hoe meer ik doe. Maar ik heb mijn 8 uur nodig. Slaap ik minder dan 8 uur, dan ben ik ook des te onproductiever. Ben ook jouw blog gaan opzoeken. Erg mooie werkjes heb je daar !
Lees verder
Lees minder
Ellen
 

Dank je! Mijn manier om me even helemaal te ontspannen!
Lees verder
Lees minder
Jan Jacobs
 

Hey Bert, fijn dat je langskomt op deze site. En dank voor je reactie. Ik kan me dat helemaal voorstellen, dat het met 2 kinderen én een drukke job én een verhuis én ... heel moeilijk is. Dat is althans erg herkenbaar. Het lukt me zeker ook niet altijd (en al zeker niet op dinsdag ;-) ). Het is voor mij vooral bewuster kiezen. En prioriTIJD :-) Succes en tot in AMS
Lees verder
Lees minder
Jan Jacobs
 

Hey Bert, fijn dat je langskomt op deze site. En dank voor je reactie. Ik kan me dat helemaal voorstellen, dat het met 2 kinderen én een drukke job én een verhuis én ... heel moeilijk is. Dat is althans erg herkenbaar. Het lukt me zeker ook niet altijd (en al zeker niet op dinsdag ;-) ). Het is voor mij vooral bewuster kiezen. En prioriTIJD :-) Succes en tot in AMS
Lees verder
Lees minder
bertbrugghemans
 

Thanks Jan. In ieder geval heb ik vandaag wel ontdekt dat ik na een weekje rust makkelijk 2 papers van PBO op één dag schrijf :-) Het bewijs dat wat meer tijd nemen de productiviteit verhoogt!
Lees verder
Lees minder

Laat een reactie achter

Welk type ben jij?
Krijg meteen antwoord.

Beantwoord 18 vragen in slechts 2 minuten.
Krijg direct je resultaat en GRATIS waardevolle tips. 

Doe de test

Spreekt dit jou aan?


Of je nu je bestemming zoekt, obstakels wil overwinnen of jezelf wil overtreffen, ik sta voor jou klaar.
Bel +32 477 98 37 37 of contacteer mij.