People-pleaser? Dit zijn de 5 grootste problemen die “te dienstbare” mensen tegenkomen

people-pleaser.jpg

Als ik terugkijk op het grootste deel van mijn leven, dan stel ik vast dat ik heel veel jaren heb geleefd en keuzes heb gemaakt in dienst van anderen. Ik heb er zelfs mijn werk van gemaakt om ten dienste van anderen te staan. Dienstbaarheid is een van mijn belangrijkste waarde en eigenschap.

Je zou me een people-pleaser kunnen noemen en ik ben er best ook wel trots op, want die people-pleaser in mij, die heeft mooie kwaliteiten. Dankzij deze eigenschap kan ik zeer goed luisteren naar anderen, conflicten oplossen en vinden mensen mij over het algemeen aardig :-).

Ik vind het dus fijn om anderen te behagen, om tegemoet te komen aan de verwachtingen van anderen. Om met andere woorden dienstbaar te zijn en iets te betekenen voor anderen.

Maar wat als je de wensen en behoeftes van anderen belangrijker acht dan jouw eigen behoeftens en verlangens?

Ja, het is me vroeger overkomen dat ik op een punt kwam waarbij ik me helemaal leeggegeven had. Dat ik mezelf helemaal verloren was en niet meer wist wie ik was en wat ik wou.

De eigenschap “people-pleasen” heeft dus wel wat voor- en nadelen.

Misschien herken jij je wel als people-pleaser? Wel dan is dit artikel voor jou.
Want zelfzorg is bijzonder belangrijk om een goed leven te leven.


Wanneer ben je een “people-pleaser”?

Twijfel je nog of jij een “mensenbehager”, een echte people-pleaser bent?

  • Je vindt het moeilijk om nee te zeggen
  • Je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel
  • Je hecht veel belang aan wat andere mensen denken en voelen
  • Je hebt begrip voor iedereens mening
  • Je ben vaak druk in de weer voor anderen
  • Je plaatst jezelf dikwijls op de laatste plaats
  • Je hebt nood aan complimenten om je goed te voelen
  • Je voelt conflicten aankomen en je doet er alles aan om ze te voorkomen
  • Je wereld stort in als iemand boos op je is
  • Je zegt vaak sorry …. ook al is het niet jouw fout

Herken jij je hierin?

 

5 grote problemen die je als people-pleaser tegenkomt

“If you spend your life pleasing others, you spend your life.” ~Cheryl Richardson

 

Probleem 1: je kunt niet goed doen voor iedereen

Misschien is dit wel een open deur intrappen. Maar toch, people-pleasers denken dat ze toch in staat zijn om iedereen tevreden te houden. Dat is een illusie, want wat goed is voor de een is daarom niet goed voor de ander. Bovendien zijn er ook gewoon mensen die nooit tevreden zijn. Dus de situatie die je creëert als people-pleaser is gewoonweg onmogelijk.

Probleem 2: je zet jouw noden en behoeftes op de laatste plaats

Als je zoveel tijd en energie steekt in de verwachtingen van anderen, dan zet je jezelf automatisch op de laatste plaats. Maar ook jij hebt verlangen en behoeftes. Je kan ze misschien wel verdoven en niet opmerken, maar uiteindelijk zul je hiervan spijt krijgen. Dus hoe vroeger je het opmerkt en start met rekening te houden met jouw noden, hoe beter.

Probleem 3: jouw ja is zelden een échte ja

Als je altijd “ja” zegt, hoeveel is die “ja” dan eigenlijk waard? Je doet dingen voor anderen uit verplichting, niet omdat jij het echt wil.
Dus, waartegen wil jij écht JA zeggen? 

Probleem 4: je verliest jezelf

Wie ben jij? Waar geloof jij in? Wat is jouw strijd en waar wil jij voor gaan?
Als je je leven teveel in het teken van anderen leeft, dan kom je onvermijdelijk op een punt dat je jezelf verloren bent. Je weet niet meer wat je wil en dat kan zeer beangstigend overkomen.

Probleem 5: Je verliest niet enkel jezelf, maar ook je geduld en zelfbeheersing

Doordat je jouw eigen verlangens en behoeftes genegeerd of verdoofd hebt, kan het je wel eens overkomen dat je plotseling “verhit” of “ontploft”. Je verliest je zelfbeheersing en plotseling ben je super boos. Het lijkt wel uit het niets te komen. Daarna schaam je jezelf voor wat er is gebeurd en doe je er alles aan om het terug goed te maken.

Als je altijd JA zegt tegen een ander, zorg dan dat je niet altijd NEE zegt tegen jezelf.

De grooste uitdaging voor een people-pleaser is om “nee” te leren zeggen tegen een ander en “ja” te zeggen tegen jezelf.
Ik maakte voor jou een spiekblaadje hoe je op een goede manier “nee” kan zeggen.

 

 

Herken jij jezelf in dit artikel? Dan hoor ik graag hoe jij ermee omgaat!

6 berichten

Herkenbaar  !

Read more
Read less

Ook herkenbaar! 

Een paar jaar geleden ben ik daar een beetje aan onderdoor gegaan. Ik besefte toen plots dat ik zelfs geen eigen mening meer had. Dat ik niet wist wat ik zélf eigenlijk wou want ik hield altijd rekening met wat de ander wou. Het was heel confronterend om te ervaren hoe moeilijk het is om te leren voelen wat je zélf wilt of hoe je zélf over iets denkt!

Intussen heb ik een leidinggevende functie en is mijn grootste uitdaging dat ik niet voor iedereen goed kan doen. Plus moet ik leren hard te zijn, als ik iets negatiefs moet overbrengen heb ik de neiging dat af te zwakken en dan komt de boodschap niet meer voldoende over.

Met ervaring, geduld en zelfkennis zal dat wel beteren zeker?

Read more
Read less

Bedankt voor dit artikel Jan! Het komt op het juiste moment. 

Read more
Read less

Hallo Jan,

Blij dit artikel nu te kunnen lezen..ik vind het super om te merken dat ik niet alleen ben...jaren terug heel zware paniekaanvallen gehad...pleasen..mezelf wegcijferen altijd en overal..mezelf vergeten..ik kom van heeeeel ver....geleerd wat ik wel wil...niet wil...geleerd om nee te zeggen...enz..IK DACHT ALS IK LIEF EN GOED WAS..IEDEREEN GOED MET MIJ WAS...dus zelfs als mensen foute dingen deden (gelukkig geen te erge) dan toch alles,doen om hun goedkeuring te krijgen...

Bon...today...home 3weeks door stress...nu doe ik heeel veeel LEUKE ZAKEN...voor mezelf...maar te veel ..niet realistisch...en hometrainer en wandelen en yoga en badmibton en krachttr qua,bewegen=mezelf pushen...en naast t werk/3vrijwilligerswerken..en B&B en vakantiekids..vele etentjes,uitjes.. en...jaja...BALANS...t grote voordeel ik besef het nu...zal er terug uit leren....

Nu s,kijken hoe ik DIE BALANS KAN vinden...geniet eigenlijk van stilte,rust, s dagje niets gepland...alles geschrapt..en nu weer opbouwen en bewaken he...thanks fijn 2019..hier mindere start maar t kan alleen maar beter worde. He...groetjes van t zeetje

Read more
Read less

Herkenbaar en zeker een valkuil! Lastige is inderdaad dat de omgeving dit zo van jou gewoon is en vindt dat je ‘toch wel egoïstisch’ bent als je eens voor jezelf kiest. Hierdoor begin je dan weer te twijfelen aan het feit of je wel recht hebt om voor jezelf te kiezen... 😉

Read more
Read less

Heel herkenbaar. Door mijn ingesteldheid als people pleaser heb ik mezelf helemaal verloochend op alle gebied. Ik ben er door in een zware burn-out geraakt en zit nu in een soort van existentiële crisis. Ik ken mezelf inderdaad niet meer, voor zover ik mezelf ooit gekend heb. Want alles wat ik deed was in functie van anderen (mensen, organisaties, klanten, collega’s, ...). Heb nog een weg af te leggen. 

Read more
Read less

Laat een reactie achter