Happy 2019 - wel of geen "goede voornemens"?

wel of geen goede voornemens.png

2019… het is zover!
Mijn beste wensen voor dit nieuwe jaar!

Net na 1 januari komt onvermijdelijk ook 3 januari ... en dat is mijn verjaardag.
Dit jaar maakte ik de overstap op tram 4. En dat gaf me een zeer speciaal gevoel. Hoewel ik er wat tegenop zag, merkte ik sinds mijn verjaardag een soort gemoedsrust.

Ik kijk terug op heel wat zaken die ik de voorbije 20 jaar heb opgebouwd en heb nu de grote intentie om mij te focussen op dat wat echt belangrijk is én te blijven verbeteren, te vervolmaken (mijn woord voor 2019).

Vanaf nu volledige focus op het nieuwe jaar. En zo’n jaar goed inzetten, betekent voor mij persoonlijk richting bepalen. Weten waar ik naartoe wil en het zo concreet mogelijk maken. Uiteraard sta ik open voor de vele verrassingen die 2019 in petto zal hebben, maar naast al die verrassingen maak ik voor mezelf helder wat een droomjaar zou kunnen betekenen.  

Weerstand tegen goede voornemens?

Misschien ervaar jij, net zoals veel mensen trouwens, weerstand om voor jezelf "goede voornemens" te maken. 
En eerlijk? Ik heb zelf ook weerstand tegen goede voornemens omdat die meestal niet volgehouden worden. Dat brengt teleurstelling met zich mee en een gevoel van falen.

Voor mij brengt een goed voornemen "nieuwe energie" maar ik laat me niet gijzelen door die goede voornemens. Ik neem me voor om een aantal zaken anders of beter te doen en doe hiervoor ook mijn best. Maar als het er omwille van bepaalde redenen niet van komt, dan is dat ook ok. Ik start natuurlijk wel niet met het idee dat ik een goed voornemen niet zal realiseren.

Hier volgen de 3 sleutels om je goede voornemens vol te houden.

1. Combineer je verlangen met de huidige "pijn"

Eerst en vooral is het belangrijk te weten dat “in het omgaan met doelen” er twee soorten mensen zijn. De ene mens heeft pijn en wil er vanaf, de andere heeft een droom en wil die bereiken. De ene mens wil iets “vermijden” en put daar z’n motivatie uit. De ander wil iets “benaderen” en put daar z’n motivatie uit.

Stel dat je teveel weegt. Dan zou het kunnen zijn dat je daar last van hebt en dat je dus wil vermageren, omdat je er last van hebt. In NLP noemen we dit “vermijdend” en wil je weg van de pijn. Of je hebt niet zozeer last van die kg’s teveel, maar je vindt het belangrijk om een bepaald gewicht te wegen en je zet ook daadwerkelijk de stappen ernaar toe. Wel, dan ben je benaderend.

Het ideale plaatje is dat je die twee stijlen combineert. Door stil te staan bij de pijn die je ervaart in het huidig moment en dit te combineren met je droom, creëer je de ideale mix voor een goed doel.

2. Doe je het voor jezelf?

Is wat je wil écht iets van / voor jezelf? Of doe je het eerder om verwachtingen van anderen in te lossen?

Motivatie kan vanuit jezelf komen, maar kan ook komen door een doel dat buiten je ligt. Mensen die intrinsiek gemotiveerd zijn, halen de motivatie helemaal van binnen zichzelf. Ze zijn ervan overtuigd dat het goed is en dat ze het ook willen. Dankzij intrinsieke motivatie verander je vanuit jezelf, handel je zonder tussenkomst van andere personen en factoren, en komt de prikkel om te veranderen vanuit jezelf. Deze vorm van motivatie werkt het best op korte én lange termijn.

Bij extrinsieke motivatie verander je omwille van iets dat buiten jezelf ligt, komt de prikkel om te veranderen van buiten jezelf en heb je nood aan een beloning (een diploma, een geldbedrag, een compliment, … ). Deze vorm van motivatie kan werken op korte termijn, maar vaak niet op lange termijn. Kies dus voor intrinsieke motivatie, omdat jij het zelf wil.

3. Gebruik je de stok achter de deur?

Een laatste tip die ons kan helpen in het daadwerkelijk veranderen van ons gedrag is "verantwoording moeten afleggen". Er zijn mensen die elke dag mediteren en dit gewoon doen, voor zichzelf en dus op een manier verantwoording aan zichzelf afleggen. Maar anderen hebben nood aan wat sociale druk, of de stok achter de deur. Ze hebben dus nood aan het afleggen van verantwoording aan anderen.
 

Mijn persoonlijke doelen voor het nieuwe jaar?

2019 wordt het jaar van de "vervolmaking".

Wat in mijn leven is en wat voor mij (of voor anderen) een meerwaarde biedt, wil ik vervolmaken.
Aan wat denk ik dan?

Voor Coach Jan betekent dit: 

  • De website www.coachjan.be werd in de voorbije weken vernieuwd om in dit nieuwe jaar een frisse start te nemen. De intentie hier was vooral vereenvoudiging. Er is een nieuwe huisstijl, nieuw logo etc ... op de website is het logo zichtbaar, maar vooral op naamkaartjes en op drukwerk zal dit zichtbaar worden.

  • De online trainingen krijgen dit jaar een volledige remake om ze nog beter te maken.

  • Regelmatig nieuwe artikels schrijven met de focus op kwaliteit (en niet op kwantiteit).

  • Een herstart van de Coach Jan Podcast met interviews van mensen die weten te inspireren.

 

Voor mij persoonlijk betekent dit:

  • Karweitjes in het huis: 10 jaar geleden hebben we ons huis laten bouwen. Daarbij kozen we niet altijd kwaliteitsmaterialen maar wel wat passend was in ons budget. Vanaf nu starten we met het vervolmaken van ons huis: schilderen, kwaliteitsdeuren, maatkasten, een nieuwe keuken en een tuinhuis. Dit jaar willen we daarmee starten en naargelang ons budget het toelaat meerdere projecten realiseren.

  • Gezondheid: hoger energiepeil: vorig jaar heb ik een moeilijk jaar gehad wat betreft gezondheid. Door fysieke klachten heb ik een hele tijd niet kunnen bewegen, wat een effect had op mijn voeding en uiteindelijk op mijn gewicht en op mijn energieniveau. Dit jaar wil ik terug werk maken van een hogere energie door gezond te eten en te bewegen. 

 En zo zijn er nog wel wat domeinen in mijn leven waarbij ik een intentie heb geplaatst.

Vraag: waar wil jij in 2019 zeker en vast werk van maken?

17 berichten

Bianca Dardenne zo 13 jan 2019 19:12:22 CET

Blij je terug te lezen in mijn mailbox en kijk uit naar de volgende! 😃

Read more
Read less

Dankjewel Bianca, doet deugd! 

Read more
Read less
corinne dejonghe zo 13 jan 2019 19:27:46 CET

Ik wens je heel veel moed, kracht en zonnige dagen in 2019, zodat ik weer je mails kan lezen !

Read more
Read less

Dankjewel Corinne! Voor jou hetzelfde :-)

Read more
Read less

Jan...wens jou  en degenen die je lief zijn een "zacht" en liefdevol nieuw levensjaar toe....fijn je weer te kunnen lezen

Read more
Read less

Dankjewel Mieke. Fijn om jouw wensen te lezen. Voor jou een sprankelend 2019 :-)

Read more
Read less

Heel veel succes met alles wat je dit jaar onderneemt.

Read more
Read less

Dankjewel Nathalie! Jij ook

Read more
Read less

Beste Jan,

ik wens je een jaar vol fijne momenten en energie om dat te doen waar je goed in bent. 

Zelf nu herstellende van een nare depressieve periode maar weer vol goede moed. Ik hou van mijn man, kinderen, kleindochters en mijn werk. Ik voel me een rijk mens, met dit gevoel wil ik verder in 2019. 

Read more
Read less

Fijn om te horen! Veel moed en sterkte

Read more
Read less

Dag Jan, ik geniet nog altijd na van de sessies ook Mechelen ivm assertiviteit.  Momenteel heb ik reeds 3 jaar het roer omgegooid en ben ik part time gaan werken , zalig gewoon om niet alleen te werken maar ook te kunnen genieten van mijn familie en vrienden 

Read more
Read less
Pieter-Joost Klein zo 13 jan 2019 21:40:30 CET

Leuk om je weer te lezen, vind het altijd wel heel leuk en kan mezelf erin spiegelen! Misschien is leuk om keertje met groep af te spreken en dan te spiegelen? Zomaar een idee...groetjes en fijn 2019!

Read more
Read less

Een tof idee, dankjewel !

Read more
Read less

Fijn om je terug te lezen en gefeliciteerd met de vernieuwde site. Ik voelde me meteen aangesproken, want inderdaad,  ik heb - zoals veel van jouw klanten - heel wat boeken of blogs gelezen over hoe ik het anders of beter kan aanpakken en gemerkt dat dit niet voldoende is. Daarom is mijn woord voor 2019 is ACTIE, niet meer proberen om los te laten maar VASTPAKKEN wat ik wel wil. Ik wens je nog veel succes en energie.

Read more
Read less

Dag Heide, dank voor je reactie! Succes met jouw ACTIE :-)

Read more
Read less

Beste wensen Jan en ook voor Marleen (ex collega). Ik wens je vooral een goede gezondheid toe en de rest volgt dan.... groetjes Hilde

Read more
Read less

Dag Jan, wat fijn om terug nieuws van je te vernieuwen en vooral te lezen dat alles op zijn pootjes is gevallen om een goed 2019 te starten. Heel veel succes met al jullie nieuwe wensen en het beste voor alle andere lezers.

Read more
Read less

Laat een reactie achter