Wat we van een sterrenchef kunnen leren?

sterrenkok.png

In 2017 zijn Leen en ik op “champagneweekend” geweest naar Reims voor onze 10de huwelijksverjaardag én ons 17 jaar samenzijn. Het was een prachtig weekend. En het was ook best inspirerend.

Zoals je misschien al hebt kunnen raden is lekker eten een van onze grote passies. En dat hebben we dan ook gedaan in Le Foche, een sterrenzaak in Reims. Het was heerlijk en superlatieven zijn hier helemaal op z’n plaats.

Het lekkere eten bracht me ook de inspiratie voor dit artikel. Want, wat maakt dat iemand zich als kok kan onderscheiden van alle andere koks, waardoor hij een ster krijgt? Wij, als erg ambitieuze en gedreven ondernemers, kunnen er heel wat van leren.

Laat mij je even meenemen in wat ik noem: de 10 eigenschappen van een succesvolle sterrenchef.

In dit artikel geef ik je graag een aantal coachvragen waarmee jij aan de slag kan, deze staan in het groen.

 

1. Een droom, een concept, een duidelijk plan met ambitie

Een sterrenchef is ooit begonnen met een droom en een doel. Bovendien slaagt hij erin om een droom om te zetten in een concreet concept en dit te koppelen aan duidelijke doelen op korte en lange termijn. Elke dag werkt hij aan het behalen van de vooropgestelde doelen, zonder op te geven. Dromen en ambitieuze doelen stellen, daar start het mee.

Groeivraag 1: Hoe ziet jouw droom eruit? Heb jij jouw plan al op papier? Welke actie kun jij nu, op dit moment, doen om jouw droom te verwezenlijken?

 

2. Passie

Stel jezelf voor wat een kok zou zijn zonder passie voor zijn job, zonder passie voor koken en voor lekker eten? Een sterrenchef gaat op zoek naar “het neusje van de zalm”. Enkel het beste is goed genoeg.

Groeivraag 2: Waardoor ben jij gepassioneerd? Waarin kun jij jezelf verliezen? Waar kun jij uren mee bezig zijn waarbij de tijd voorbij vliegt?

 

3. Toewijding en elke dag opnieuw beginnen

Een sterrenchef moet er elke dag opnieuw staan en wil voor elke individuele klant een fantastisch bord serveren. Zijn restaurant is niet vanaf dag 1 volzet of heeft niet direct een wachtlijst. En toch gelooft de kok in zijn restaurant en staat hij vol bezieling en toewijding in de keuken met de ambitie om het beste bord ooit te serveren.

Groeivraag 3: Ben jij een doorzetter - ook als het even moeilijk gaat? Sta jij elke dag op met nieuwe energie om er helemaal voor te gaan?

 

4. Productkennis

Een chef-kok is een expert op vlak van voedsel, van smaken, van combinaties, ...  Hij kent alles wat er op de markt beschikbaar is én hij weet wat er in welke seizoenen te verkrijgen is. Maar hij is ook nieuwsgierig naar wat er nieuw op de markt komt en leert elke dag bij.

Groeivraag 4: Hoe zorg jij ervoor dat je lerend in het leven staat? 

 

5. Creativiteit

Een chef-kok is naast iemand die weet hoe je lekker eten maakt, iemand die het ook op een sublieme manier kan presenteren. Het is een kunstenaar met eten op een bord. Prachtig!

Groeivraag 5: Hoe en wanneer neem je de tijd om creatief bezig te zijn? 

 

6. Innovatie

Hoe kan een kok zich onderscheiden van de rest? Dat kan door innovatie, door iets toe te voegen aan wat er al is. Dat kan door met nieuwe (oude) producten te werken , door producten op een nieuwe manier te verwerken, of door de klant het op een nieuwe manier te laten ervaren.

Groeivraag 6: Hoe en wanneer neem jij de tijd om te werken aan innovatie en te experimenteren?

 

7. Proeven

Een kok proeft altijd voor er iets uit zijn keuken gaat. Hoe kun je anders zorgen voor perfectie?

Groeivraag 7: “Proef” jij voldoende van wat jij in de wereld zet en hoe doe jij dat?

 

8. Focus, Focus, Focus

Een chef-kok focust zich elke dag opnieuw. Hij heeft een duidelijke niche en wil hierin uitblinken. Hij wil zijn stempel kunnen drukken op de kookkunst en doet dit op een meesterlijke manier. Hij wil groot zijn in iets klein, veel liever dan klein te zijn in iets groot. Hij heeft een duidelijke focus op zijn groter doel, op zijn ingrediënten, op zijn bordschikking en wijkt daar niet van af. Enkel zo kun je de perfectie nastreven.

Groeivraag 8: Heb jij al jouw ding in het leven gekozen en hoe hou jij jouw focus scherp?

 

9. De ster is niet het doel, wel een gevolg

Een kok die als enig doel heeft om een ster (of twee of drie) te behalen, riskeert een erg ongelukkige persoon te worden als dat uiteindelijk niet lukt. Of stel je voor dat je alles laat afhangen van het behouden van een ster. Op de eerste plaats heeft een sterrenchef de klant voor ogen. Hij wil er alles aan doen opdat een klant een fantastische avond heeft en naar huis gaat en het nieuws verspreidt. Een ster zal dan wellicht volgen…

Groeivraag 9: Wie of wat staat er bij jou op de eerste plaats: jouw passie of jouw succes?

 

10. Zich laten omringen door talent

Eerst en vooral is elke sterrenchef ooit in de leer geweest bij een groot talent. Elke sterrenchef heeft talent in huis: een goede maître, een wijnsommelier, een fantastische afwasser, poetsvrouw, … iedereen heeft talent in zijn domein. Een goede chef-kok weet wat hij kan en weet nog meer wat hij niet kan en besteedt dit uit.

Coachvraag 10: Heb jij een coach? Ben je lid van een MasterMind? Heb je voldoende talent rond jou?  

 

Besluit

Lukt het om een antwoord te geven op de bovenstaande groene reflectievragen?

Deze denkoefening geeft wellicht al heel wat inspiratie op weg naar een succesvolle en bloeiende praktijk. Ieder succes begon ooit met een droom, maar kwam er uiteindelijk pas door ACTIE. Dus ga er helemaal voor en onderneem NU actie.

Ik ben benieuwd naar jouw reactie op dit artikel, deel jouw ervaring of mening met collega’s en schrijf ze bij de reacties hieronder.

0 berichten

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste om een ​​reactie achter te laten!

Laat een reactie achter