4 voordelen van 24 uur offline te gaan

24-uur-offline.png

Kan jij je de laatste keer nog bedenken dat je minstens 24 uren offline was?

Moeilijk, niet?

Tegenwoordig hebben we hebben allemaal minstens een smartphone en een laptop. En die wordt heus niet alleen gebruikt om een berichtje te sturen naar een familielid om te zeggen dat we veilig zijn aangekomen. Of om te bellen naar kantoor dat we wat later zijn. Volgens een recent onderzoek zijn steeds meer Vlamingen verslaafd aan hun sociale media; 28 procent geeft zelfs aan niet meer zonder te kunnen. Wij pleiten voor sociale media-vrije periodes.

Zorgt het idee van offline te gaan al meteen voor een benauwd gevoel, stress en andere gezondheidsproblemen zoals bijvoorbeeld een te hoge cholesterol? Lees dan deze vier tips en ontdek de voordelen van 24 uren offline gaan. 

  1. Beter focussen

De was doen terwijl je naar dat filmpje op Facebook kijkt? Instagram checken terwijl je aan het koken bent? Ben jij ook zo’n multitasker? Stop daar dan maar mee. Dit artikel geeft aan dat multitasken slecht is voor de hersenen en dat wie multitaskt vier keer meer tijd nodig heeft om slechter werk af te leveren, meer fouten te maken en meer stress te ervaren. Zet je wifi uit, schakel die roaming uit en focus op de taak waarmee je bezig bent.

  1. Win tijd

Een taakje aan het afwerken op je laptop en snel even iets opzoeken online. Oh, kijk, daar klinkt het geluidje van een Facebookbericht. Toch maar even kijken. En was die tweedehands jas al verkocht? Wanneer je op sociale media zit, verlies je al snel tijd met onbelangrijke zaken. Tijd die je anders kan gebruiken voor actieve beweging, huishoudelijke taakjes of me-time. 24 uur geen sociale media? Wedden dat je veel meer op kortere tijd gedaan krijgt? Wie weet blijft er ook nog eens tijd over voor een warme koffie/thee en een goed boek!

  1. Onverdeelde aandacht

Je bent op café aan het praten met een vriendin en daar klinkt ineens een bekende ‘ping’ op je smartphone. Je kijkt snel even, het moest maar iets belangrijks zijn. Dat is het niet, maar je gesprek is onderbroken. Sociale media onderbreken onze interacties, onze ervaringen. Kies voor onverdeelde aandacht, waar je ook mee bezig bent. Van afwassen tot voorlezen aan de kinderen: ga op in het moment zonder telkens gestoord te worden door binnenkomende mailtjes of andere notificaties.

  1. Verminder de stress

Stress is een vies beestje. In de volksmond wordt er wel eens gesproken van ‘gezonde stress’, maar echt gezond is stress nooit. Teveel stress zorgt voor een te hoge cholesterol, slaapstoornissen en hart-en vaatziekten. Wanneer je vaak te kampen krijgt met stress, kan dat leiden tot ziekte, burn-out of zelfs een hartaanval. Sociale media gaan vaak gepaard met het FOMO (Fear of Missing Out)-fenomeen. Daardoor checken we gemiddeld 221 (!) keer onze gsm. Geen sociale media = meer rust in je hoofd en daardoor minder stress. Win-win! Besluit: Zo zie je maar, genoeg redenen om eens te proberen dat internet links te laten liggen. Lijkt 24 uur je te lang? Probeer dan eerst eens een aantal uren. Je zal zien dat ook dat al een verschil maakt!

1 reactie

baumersstephanie za 23 sep 2017 21:16:56 CEST
Ik doe het tegenwoordig wel vaker: eens 24 uur geen internet. Eerlijk is eerlijk: ik doe dit wel in het weekend want tijdens de week zou het praktisch niet haalbaar zijn denk ik. Al is het misschien wel een mooi experiment. Tegenwoordig heb ik bijna alle pings op mijn gsm af staan. Enkel wanneer mijn vriend, mijn (schoon)ouders of de onthaalmoeder van mijn dochter bellen, gaat mijn gsm effectief af. Alle andere geluiden en bellers staan op stil. Dit scheelt ook enorm veel in afleiding.
Read more
Read less

Laat een reactie achter