10 tips om minder streng te zijn voor jezelf

10-tips-om-minder-streng-te-zijn-voor-jezelf.png

In deze jachtige tijden heeft iedereen het steeds maar ‘druk, druk, druk’. Want er moet zoveel. Er moet gewerkt worden, gekookt en gekuist, de kinderen moeten naar school en hun hobby’s gebracht worden, de tuin moet gemaaid en de grootouders moeten bezocht worden. Steeds meer mensen krijgen te maken met  burn-out en stress, wat op lichamelijk vlak ook gevolgen heeft: overgewicht, depressie, een te hoge cholesterol (en een te lage HDL-cholesterol). Wij geven je hier graag wat tips mee om  rustiger door het leven te gaan en vooral om minder streng te zijn voor jezelf. Zodat het vooral nog om ‘mogen’ draait, en we de ‘moetes’ achterwegen kunnen laten.   

  1. Schuif sociale media aan de kant

Uit onderzoek is gebleken dat we gemiddeld twee uur per dag op sociale media doorbrengen. Twee uur! Bekeken over een heel leven is dat 5 jaar en 4 maanden. Daarmee neemt sociale media een tweede plaats in, achter ‘koning tv’ (7 jaar en 8 maanden). Bedenk wat je allemaal in deze tijd kan doen of vooral ook: wat je niet kan doen. Rusten, slapen, mediteren,…. Geef je hersenen de kans om even niets te doen, om te ontspannen.

  1. Stop met vergelijken

Op sociale media zien we alleen de vrolijke gezichten en de mooie momenten. Het is de etalage van het leven. Maar wat met de backstage? Hoe gaat het er daar aan toe? Veel mensen vergapen zich aan het leven van een ander, zonder te weten wat er zich achter de schermen afspeelt. Laat je niet verleiden tot vergelijken: ieder leven is anders en iedereen kent mooie en minder mooie momenten.

  1. Niemand is perfect

Streef het dan ook niet na. Wat is er mis met eens een rommelige kamer, soep als avondeten of een onafgewerkte opdracht? Niets. Het zijn allemaal maar taken, ondergeschikt aan personen of gevoelens. Streef dus niet altijd de perfectie na, gewoon goed is ook al prima.

  1. Ga voor minimalistisch

Heb je die spullen echt allemaal nodig? Of is het eerder ballast in je leven? Gooi alle spullen die je niet nodig hebt, weg. Het bespaart je heel wat kosten en kopzorgen. Want een auto waarop je rekent, maar die ineens in panne valt, kan je heel wat stress bezorgen.

  1. Geef je lichaam de nodige energie

Alles is moeilijk wanneer je je moe en futloos voelt, wanneer je lichaam niet de nodige voedingsstoffen krijgt. Verwen jezelf met gezonde voeding; zorg ervoor dat je voldoende fruit, groenten en natuurlijke vetten binnenkrijgt (noodzakelijk voor een goede HDL-cholesterol). Laat suiker zoveel mogelijk links liggen.

  1. Beweeg

Deze sluit naadloos aan bij het vorige puntje. ‘Een gezonde geest in een gezond lichaam’, is niet voor niets een veelgebruikt spreekwoord. Zorg voor voldoende beweging: wandelen, fietsen of sporten, het liefst buiten met je hoofd in de frisse licht.

  1. Bekijk alles vanop een afstand

Gaat het even niet meer? Bekijk het dan even vanop een afstand. Is dit echt nodig? Is dit echt zo belangrijk? Ga je je dit binnen 10 jaar nog herinneren? Probeer alles altijd binnen een perspectief te zien. Er heeft nog nooit iemand op zijn sterfbed gezegd: ‘had ik maar meer gewerkt’ of ‘was ik maar met die dweil nog eens rondgegaan’.

  1. Neem me-time

Een avondje uit met vrienden, een fietstochtje langs het water of een weekendje weg met je partner: dit zijn levensnoodzakelijk dingen, ze geven je plezier en liefde. Neem tijd voor jezelf. Je laad ervan op en je plaatst daarna alles beter in perspectief.

  1. Luie ouders hebben gelijk

Je kinderen hoeven echt niet met gestreken t-shirts naar school, kunnen heus wel eens een dag zonder vijf verschillende soorten groenten en mogen zich gerust eens een aantal uurtjes vervelen. Dat laatste is zelfs goed voor hen, hun verbeeldings- en ondernemingszin wordt er beter van.  Je kinderen zullen je even graag zien en de druk op jezelf is minder groot.

  1. Vraag hulp

Gaat het echt niet goed? Geraak je er niet alleen uit? Vraag dan hulp! Er is niets mis met het raadplegen van een deskundige, integendeel. Het is de eerste stap naar zelfzorg en dus een gelukkiger leven.

0 berichten

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste om een ​​reactie achter te laten!

Laat een reactie achter