De top 7 artikels, top 7 podcasts en top 7 van mijn persoonlijke lessen van 2016

Het-jaar-2016-uit.png

Het jaar afsluiten doe ik nooit zonder even terug te blikken. Het is niet alleen traditie geworden, maar ook een echte helpende gewoonte om mijn leven sprankelend te houden en ook zingevend en betekenisvol te maken. Dit jaar nam ik deel aan een workshop van mijn moeder en collega / vriendin Lut. Het was een bijzonder mooie dag met zeer fijne mensen. Geen betere manier om het jaar in schoonheid af te sluiten. Ik laat die dag graag nog wat doorwerken en gebruik de inspiratie om dit artikel, maar ook het eerste artikel van 2017 te schrijven.

In dit artikel laat ik jou meelezen in mijn belangrijkste lessen en de top 7 van meest gelezen artikels en beluisterde podcasts van het voorbije jaar. Morgen, op 1 januari 2017, verschijnt mijn wekelijks artikel met wat jij in het komende jaar mag verwachten van mij als "Coach Jan”. Noem het mijn Nieuwjaarsbrief ;-)

Meest gelezen artikels van 2016

Hoe ik mijn top 7 maak van meest gelezen artikels en meest beluisterde podcasts? Hiervoor gebruik ik Google Analytics. Dankzij die cijfertjes weet ik hoeveel volk er per uur, per dag, per maand, per jaar naar mijn website surft. Ik ben - om eerlijk te zijn - een beetje overdonderd geworden. In 2016 heb ik mijn aantal bezoekers verdubbeld met het jaar ervoor, met een totaal van 109.000 mensen die mijn website bezocht hebben.

Als ik vervolgens kijk welke artikels het meest gelezen werden, dan is dit de top 7:

1. 10 tips om vertrouwen op te bouwen. 

Vertrouwen opbouwen is een proces dat ik erg belangrijk vind. Het is iets wat ik bij anderen apprecieer en iets wat ik bij mezelf “normaal vind”. Als ik voel dat andere mensen zich inzetten om aan de “vertrouwensrelatie” te werken, dan apprecieer ik dat enorm. Zelf doe ik ook mijn best om betrouwbaar te zijn en om mensen vertrouwen te schenken.  Ook hier is het proces veel belangrijker dan het doel. Oprecht betrouwbaar willen zijn, is volgens mij realistischer dan te zeggen dat je het bent. In dit artikel geef ik 10 tips om vertrouwen op te bouwen.

2. Zo krijg je jouw hoofd leeg en stop je met piekeren. 

Veel mensen maken zich zorgen en hebben bepaalde gedachten over dingen die kunnen gebeuren maar die waarschijnlijk nooit gaan gebeuren. Vaak gaan ze ook over het verleden. De precieze definitie luidt: “piekergedachten zijn steeds terugkerende negatieve gedachten over problemen of dingen die je als negatief ervaart.” Heb jij ook zo’n last van gepieker? Zou je wel eens wat rust willen in je hoofd, al was het maar voor even? Wellicht wel … en je bent zeker niet alleen. Het is één van de top 5 klachten die mensen uiten in mijn praktijk.  In dit artikel wil ik je alvast inspireren hoe je jouw hoofd leegmaakt en hoe je stopt met piekeren.

3. Loert er een Burn-out achter de hoek? 

Soms is mijn enthousiasme en mijn wilskracht veel groter dan mijn beschikbare tijd of mogelijkheden. Voeg daar nog eens aan toe dat ik soms moeilijk compromissen kan sluiten en al zeker moeite heb om te kiezen. Als we vervolgens afronden met het feit dat ik ongeduldig ben, het liefst het allemaal nu heb en doe, perfectionistisch van aard ben en ambitieus …. dan kun je je wel voorstellen dat ik vroeg of laat in de problemen kom. En dat is mij zeker en vast al overkomen. Toen ik 20 jaar was, had ik mijn eerste burn-out. Ik hoop dat het mijn laatste was, maar … zoals ik mezelf soms bezig zie, kan ik dat niet verzekeren. Hoe komt het toch dat voor jezelf zorgen zo moeilijk is? In dit artikel vertel ik openhartig over mijn eerste (en hopelijk laatste) burn-out.

4. Loslaten: 3 tips om beter los te laten. 

Loslaten is super moeilijk. Een situatie uit het verleden, een ruzie, een verlies, … Vaak krijg ik de vraag van cliënten hoe ze ooit in staat zullen zijn om iets te kunnen lossen en verder te gaan met hun leven. In dit artikel tracht ik een voorzichtige start te maken. In dit artikel vertel ik je een klein verhaaltje over loslaten.

5. De illusie van succes. Dit krijgen mensen nooit te zien.

Ken jij Jan Van De Ven nog van The Voice. Wel, ik wel en ik schreef er een artikel over. Veel mensen streven naar succes of geluk en daar is natuurlijk niks mis mee. Je streeft bepaalde doelen na, je hebt een boodschap die je wil vertellen, je hebt een talent en dat wil je graag aan de wereld tonen. Niks mis mee. Je raakt pas in de knoop wanneer je ongelukkig wordt omdat je niet weet wat je wil of als de omstandigheden niet mee zitten. Je hebt een bepaald idee, een beeld of een overtuiging van hoe het zou moeten zijn en de werkelijkheid is totaal anders.

6. 21 manieren om je stress te verminderen en je veerkracht te vergroten. 

Stress is van alle tijden. Het hoort bij het leven. Sterker nog, we hebben het nodig om te overleven. Stress brengt je lichaam in gereedheid om gepast te reageren wanneer je in gevaar bent. Maar wanneer stress een dagelijkse gewoonte wordt en het dus chronisch wordt, is er meer aan de hand. Dan merken we de stress niet meer op en wordt het een deel van ons leven. Het is ook die chronische stress dat ons lichaam dag na dag – zonder dat we het beseffen – kwetsbaarder maakt voor hart- en vaatziekten en alle andere mogelijke ziektes. In dit artikel meer over stress en 21 tips om die stress te verminderen.

7. Word minimalist en geniet van meer vrijheid en minder stress. 

“Weg wat teveel is, geen stress aan mijn lijf”. Minimalisme heeft mij altijd al aangesproken. Intussen weet ik dat het geluk niet schuilt in “hebben”, maar eerder in “zijn”. En toch ervaar ik het als een bijzonder obstakel om “te minderen”, te consuminderen. Alsof ik een ingebouwde angst heb om afscheid te nemen van wat ik ken en heb. Al ontelbare pogingen heb ik achter de rug om het met wat minder te doen: minder werken, minder gadgets, minder rommel, minder internet, minder eten, minder uitstellen, minder… In dit artikel vertel ik je alles wat ik weet over minimalisme. Nu nog doen!  Mijn top 7 lessen van 2016

2016 was voor mij een erg boeiend jaar. Het was niet altijd zoals ik het zou willen. Maar ik heb er ook door geleerd dat weerstand goed is voor mijn groei. Er waren prachtige momenten bij, zoals dat moment waarop ik mijn diploma mocht ontvangen als Master in het Publiek Management. Of zoals die maand waarin we in Spanje verbleven. Maar er waren zeker ook mindere momenten. Ik maak graag een top 7 van mijn meest interessante lessen die ik geleerd heb in 2016.

1. "Gewoon doen” is niet mijn ding. Vele jaren van mijn leven heb ik mij als het lelijke eendje gevoeld. Toen ik opgroeide, had ik vaak het gevoel dat ik niet op het juiste moment op de juiste plaats was. Maar nu weet ik dat ik graag experimenteer met dingen, dat ik dingen graag uitprobeer, dat ik graag iets in de wereld zet. En dat is HELEMAAL ok :-)

2. Weerstand helpt mij groeien (no mud, no lotus), maar mezelf forceren werkt nooit. Het laatste jaar heb ik veel weerstand ervaren, bij mezelf en bij mijn omgeving. En in het begin kon ik dat niet appreciëren. Ik heb bijvoorbeeld heel veel pijn gehad in mijn rechterschouder omwille van een overbelasting. Maar gaandeweg heb ik dat leren zien als een manier om mezelf ook verder te ontwikkelen. Zeer bevrijdend!

3. Aandacht en Tijd zijn hefbomen voor elke vorm van groei. Misschien zijn dit wel de 2 meest essentiële elementen: aandacht en tijd. Bewust aandacht geven en tijd nemen voor belangrijke zaken. Sinds een tijdje mediteer ik consequent elke dag en dit brengt zoveel extra kwaliteit in mijn leven.

4. Niets doen vraagt meer discipline en wilskracht dan veel doen. Rationeel weet ik dat creativiteit komt vanuit de leegte, vanuit verveling en vanuit even niets doen. Maar ik heb het toch zo moeilijk met verveling. Dit vraagt van mij meer discipline en wilskracht dan om iets te ondernemen, iets te doen. En toch ervaar ik meer creativiteit en komt het de kwaliteit ten goede als ik even niets doe.

5. Rij je eigen race: nog niet zo lang geleden bestond mijn groei vooral uit “opkijken” naar anderen en mijn eigen ding ermee doen. Zo is de podcast er gekomen, het schrijven van artikels, enzo … na de zomer ben ik daarmee gestopt. Ik heb besloten om mijn aandacht te verplaatsen en niet langer naar anderen “op te kijken” maar eerder zelf te voelen en te kijken wat mijn innerlijke wijze stem zegt. En dit kan misschien wat “zweverig” klinken, maar dat is het helemaal niet. Het is gewoon heel erg essentieel: doen wat er voor mij echt toe doet.

6. Spreek juist en constructief: er zijn al genoeg mensen die negativiteit in de wereld sturen… ik doe daar niet aan mee. Ik wil enkel nog positieve en constructieve verhalen vertellen. Dat is alvast mijn intentie voor mijn verdere bestaan.

7. Geen schrik meer om afgewezen te worden: ik heb lang over bepaalde thema’s niet gesproken zoals boeddhisme, zoals liefde. En toch zijn dat voor mij zeer essentiële zaken. Geen schrik, ik heb niet de intentie om nu het komende jaar de hele tijd te schrijven over liefde en over boeddhisme… maar ik ga het ook niet langer meer verstoppen. Het is deel van mij. Misschien betekent dit wel dat er mensen zullen zijn die zich daar helemaal niet in kunnen vinden … en dan is dat ok. Ik voel me er niet door afgewezen als deze mensen beslissen om het contact te verbreken. Misschien komen ze op een dag wel terug ?

Vraag: wat heb jij geleerd in 2016?

2 berichten

Vooral les 6 vind ik een hele mooie: uitsluitend constructieve bijdragen willen leveren, top! Hopelijk verspreidt die intentie zich als een virus en doen we met z'n allen mee, of ondernemen we toch alleszins dappere pogingen daartoe! :-)
Read more
Read less
Dat zou pas super zijn!
Read more
Read less

Laat een reactie achter