Zo maak je van 2017 jouw beste jaar ooit + oefening

Die dagen tussen Kerst en Nieuwjaar vind ik altijd iets magisch hebben. Het is de periode waarbij heel veel mensen even helemaal naar binnen keren. Elk jaar maak ik het voor mezelf stil tussen Kerst en Nieuwjaar, en reflecteer ik over het vorige jaar en kijk ik naar het nieuwe jaar. Ik neem hiervoor letterlijk een hele dag om in die stilte te zakken en aan de slag te gaan met reflectieve vragen over het voorbije jaar en het nieuwe jaar. Maar uiteraard ook in andere periodes van het jaar is het interessant om stil te staan. In dit laatste artikel van 2016 wil ik jou graag helpen om van 2017 misschien wel jouw beste jaar ooit te maken. Dankzij de juiste intentie en de juiste mindset is het mogelijk om die toekomst een handje te helpen. Ik deel met jou de vragen die ik zelf ook gebruik om mijn eigen toekomst te ontvouwen. Ik wens je er veel plezier mee en ben uiteraard erg benieuwd naar het resultaat. Deel je het in de reacties of op sociale media? Misschien was je wel wat verbaasd over mijn inleiding en denk je nu: we hebben toch helemaal geen controle over de toekomst. En gelijk heb je. We hebben inderdaad geen “controle" over de toekomst, maar ik geloof wel dat je de toekomst een handje kunt helpen. In het boeddhisme spreekt men over karma. En zoals ik het vertaal is “karma” het liggend streepje tussen oorzaak en gevolg. Karma betekent in het boeddhisme dat alle fysieke of mentale acties van een persoon ook gevolgen kennen voor het leven, voor de toekomst. Concreter wil dit zeggen dat alles wat je doet, denkt of zegt op een bepaalde manier weer bij ons zelf terugkomt. Ik vergelijk het ook wel eens met zaadjes planten. In ons dagelijks leven planten we voortdurend zaadjes door wat we doen, denken of zeggen. En die zaadjes die groeien (al dan niet) tot bloemen. En je weet nooit welke bloem waar of wanneer zal bloeien. De Boeddha noemde het ook "de leer van daden”. De manier waarop we uitvoering geven aan karma is door middel van het lichaam (lichamelijke daden), onze spraak (verbale daden) en onze geest (mentale daden). Volgens de Boeddha wegen de mentale daden het sterkst door.

Twee soorten van karma (handelingen):

Goede karma leidt tot goede gevolgen, en bestaat uit:

 • onbaatzuchtigheid
 • liefde (compassie)
 • wijsheid (mindfulness)

Slechte karma leidt tot slechte gevolgen, met als hoofdzaken:

 • hebzucht
 • haat
 • onwetendheid

We hebben  geen vat op het verleden of op de toekomst. Maar wanneer je met een juiste intentie (juist spreken, juist denken en juist handelen, de juiste mindset) naar de toekomst toestapt, dan zal die toekomst ook in die richting zich ontvouwen. Karma werkt op korte en ook op lange termijn. Als ik jou met opzet beledig, dan zal ik wellicht van jou een wederwoord mogen ontvangen. Of als ik jou uitnodig voor een etentje en we hebben een gezellige avond achter de rug, dan bestaat de kans dat jij mij ook uitnodigt voor een etentje bij jou thuis. Maar ook op langere termijn werkt karma door. Een belangrijke tool om inzicht te verwerven is mediteren. Om juist inzicht te krijgen in onszelf, inzicht in ons gedrag, inzicht in onze gedachten en emoties… is het belangrijk om stil te staan en te kijken met een niet-oordelende aandacht. Mediteren is erg simpel, en toch ondervinden veel mensen moeilijkheden. Over het waarom van mediteren en waarom je misschien moeilijkheden ervaart, verwijs ik je graag door naar: mediteren voor beginners.

2017 een handje helpen met de juiste intentie

Zoals ik in de inleiding schreef, maak ik het stil tussen Kerst en Nieuwjaar en reflecteer ik over het vorige jaar en kijk ik naar het nieuwe jaar. Vorige jaren organiseerden we telkens een workshop met als naam “de stille dag”, maar dit jaar neem ik zelf deel aan de workshop van Lut en mijn moeder in Brugge. Spannend! Ik verwen mezelf dit keer en laat me helemaal onderdompelen in de magische ruimte van de stilte. Zo’n stille dag is een ideaal moment om letterlijk en figuurlijk stil te staan bij jezelf en je omgeving. Je wensen en je verlangens. Maar ook dat wat wezenlijk en essentieel is. In dit laatste stukje van dit artikel wil ik je inspireren met 25 vragen die je zullen helpen om meer inzicht en wijsheid te ontwikkelen over jezelf en waar je het volgende jaar naar toe wil. Je kan deze vragen 1 voor 1 beantwoorden, of je kunt ook die vragen eruit halen die jou net wel of net niet aanspreken. Beluister je de podcast, dan kun je na elke vraag de podcast even stilzetten om voor jezelf de ruimte te nemen om te reflecteren en belangrijke zaken op te schrijven. We werken in deze oefening richting 1 woord, het woord voor 2017. En het resultaat van deze oefening kan uitmonden in een moodboard om het ook visueel te maken en dit in jouw bureau of woonkamer te hangen.

25 vragen die je helpen om de juiste intentie te bepalen

Vragen voor een terugblik op 2016:

 1. Maak een lijst van 16 dingen die je hebt bereikt in 2016.
 2. Wat heb je ongelooflijk goed gedaan in 2016?
 3. Wat waren situaties in 2016 waarin je gegroeid bent als persoon?
 4. Welke doelen heb je in 2016 bereikt op privé vlak?
 5. Welke doelen heb je in 2016 bereikt op beroepsmatig vlak?
 6. Wat waren de belangrijkste beslissingen van dit jaar?
 7. Wat waren positieve levensveranderingen in 2016?
 8. Welke speciale herinneringen koester je?
 9. Wat waren originele dingen die je hebt gedaan in 2016 en wat was daarin het meest originele?
 10. Wat zijn de complimentjes die je dit jaar hebt gekregen en wat was dan het meest onverwachte?
 11. Wat waren minder leuke ervaringen in 2016?
 12. Wat was voor jou belangrijk en heb je niet kunnen verwezenlijken (en hoe komt dat)?
 13. Waar moet je dringend mee stoppen om een volgende stap te kunnen zetten in jouw groeiproces?
 14. Wie of wat heb je te vergeven?
 15. Waarvoor ben je erg dankbaar?
 16. Wat is het ene ding dat je hebt geleerd in 2016?

Vragen om vooruit te kijken naar 2017:

 1. Welke dingen van het afgelopen jaar wil je dupliceren in 2017?
 2. Wat wil je graag realiseren in 2017
 3. Wat zijn jouw grootste prioriteiten voor 2017?
 4. Welk avontuur wil je in 2017 beleven?
 5. Welke steden wil jij bezoeken?
 6. Welke vrienden wil je opnieuw opzoeken?
 7. Welke persoon wil je ontmoeten?
 8. Welk geschenk wil jij jezelf geven in 2017?
 9. Wat is jouw grote (misschien zelfs onmogelijke) droom?

Jouw intentie voor 2017

Maak het nu even stil bij jezelf om vervolgens 1 woord te laten komen. . Wat het ook is, het is goed... het is namelijk jouw woord. Ik ben natuurlijk, als vele andere mensen, benieuwd naar jouw woord. Je kan het delen door dit artikel te delen op sociale media met de hashtag #mijnintentie2017 en vervolgens jouw woord of intentie neer te schrijven. Of het hieronder te schrijven bij de reacties. Ik ben benieuwd ? Verder wens ik jou een fantastisch sprankelend jaar toe en fijne feestdagen! Hartelijke groeten Jan

18 berichten

Mijn woord = loslaten. Heeft me geen zo'n aangenaam gevoel...
Read more
Read less
Geeft dus...
Read more
Read less
Vertrouwen
Read more
Read less
Sebastiaan Pandelaers wo 28 dec 2016 15:16:19 CET
meer-initiatief-nemen #mijnintentie2017
Read more
Read less
Sebastiaan Pandelaers wo 28 dec 2016 15:17:18 CET
1 kernwoord - liefde
Read more
Read less
Neem vooral ook eens een kijkje op http://www.susannahconway.com/word/
Read more
Read less
"Intensifiëren"
Read more
Read less
Geen woord wel een beeld ?
Read more
Read less
Onvoorwaardelijk. Mezelf en de ander onvoorwaardelijk accepteren en liefhebben. Een onvoorwaardelijk vertrouwen in mezelf en in het leven. Geven omdat ik dat wil, niet vanuit een gevoel dat het moet. Ja. Onvoorwaardelijk. Dat is 'm! :-) Dankjewel voor de inspirerende podcasts, Jan!
Read more
Read less
Mooi, dank je wel Mandy. Fijne om te horen :-)
Read more
Read less
Wat een mooi beeld. Dank je wel om dit te delen Patsy!
Read more
Read less
Mooi Kat, dank je wel !
Read more
Read less
Prachtig Sebastiaan, dank je wel om dit te delen.
Read more
Read less
Heel mooi, veel succes Veerle!
Read more
Read less
Klinkt ook erg "vrij". Dank je wel om dit te delen. Groetjes, Jan
Read more
Read less
Thuiskomen... in mijn nieuwe huis waar ik mij nog niet volledig thuis in voel, in mijn nieuwe job waar ik ook nog niet volledig thuis ben... Ik hoop eindelijk thuis te kunnen komen in mijn eigen leven... Heerlijk om het oude jaar met deze vragen af te sluiten en het nieuwe met mooie intenties te beginnen!
Read more
Read less
Mooi Moorke, dank je wel! Ik wens je een fijne thuiskomst :-)
Read more
Read less
schrijven
Read more
Read less

Laat een reactie achter