Door mindfulness nooit stress of depressie meer (Mindfulness misverstand #5)

Sinds 2007 heeft mindfulness een speciaal plekje gekregen in mijn leven. Het is een manier om bewuster in het leven te staan. Toch bestaan er heel wat misverstanden rond Mindfulness en die wil ik graag verduidelijken in de reeks "de 10 grootste mindfulness misverstanden". 

Deze week heb ik het graag over dit misverstand:

Misverstand #5: Door mindfulness nooit geen stress of depressie meer

Kan mindfulness een alternatief bieden voor een behandeling van depressie op basis van medicatie van mensen met depressie? Dit is een vraag die aan verschillende universiteiten werd onderzocht. Als je eens zo'n studie wilt lezen, dan kun je dat dankzij een mooie samenvatting van Minerva tijdschrift.

Zo goed als alle studies komen allemaal tot hetzelfde besluit:

Een daling ten opzichte van een pre-test meting van: 24% voor dagelijkse bekommernissen en zorgen, 44% psychologische stress, 46% medische symptomen (cijfers uit Mindfulness Based Treatment Appoaches - Clinician's Guide to Evidence Base, Ruth Bear ed., Elsevier, 2006). Bij patiënten met een voorgeschiedenis van 3 of meer depressies werd na 60 weken observatie vastgesteld dat 66% die geen training volgden hervallen, terwijl slecht 37% die wel een training volgden.

Mindfulness kan dus wel degelijk een alternatief bieden voor een behandeling op basis van medicatie.

Kan mindfulness ook een einde stellen aan depressie, angsstoornissen, stress, ... ?

Mindfulness is een nieuwe manier van leven waarbij je anders omgaat met die drukke en razende trein die het leven soms wel eens is. Je leert in Mindfulness om veel sneller symptomen van stress, angst of depressie te herkennen en er ook iets mee te doen. Je ervaart dus wel nog stress, of je herkent een nieuwe sluimerende depressie, maar dankzij mindfulness kun je er voor kiezen om er niet in mee te gaan en er op tijd iets te mee doen.

Trouwens, een mens zonder het gevoel van stress, of somberheid .... kan alleen als je geen contact meer hebt met je gevoelens... en .... dat lijkt me ook niet de meest aangename levensstijl. Want, als je de sombere gevoelens niet kunt voelen, sta je ook niet open voor de mooie gevoelens in het leven zoals blijheid, verliefdheid, dankbaarheid, ...

Lees verder over misverstand 6: Door meditatie loop je weg van de werkelijkheid

1 reactie

De studies gingen zover ik begrijp over het voorkomen van hervallen in een depressie, niet over het behandelen van depressie via mindfulness.
Door Geert op Sun, May 14, 17 at 23:06 · Reply · Like

Laat een reactie achter